De Business

Punem punctul pe știi

BNR: Lumea va trece spre credite cu dobândă fixă și scăpăm de necazul acesta – ROBOR

miercuri, 03 aprilie 2019, 09:40
2 MIN
 BNR: Lumea va trece spre credite cu dobândă fixă și scăpăm de necazul acesta – ROBOR

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a susținut că noul indice folosit pentru credite nu poate duce automat la scăderea ratelor, deoarece acest indice este stabilit tot de piață și influențat de mulți alți factori.

„După noi, am spus-o în repetate rânduri, să îl citez pe domnul academician Dăianu, nu sunt scoase din pălărie, cum, din păcate, s-a vânturat. Sunt determinate de piață, pe bază de indicatori cantitativi. De exemplu, inflația este un factor foarte important. Dacă vrem să reducem dobânzile la credite în România, trebuie să reducem inflația. Acest lucru l-am spus foarte clar în Parlamentul României. Acolo trebuie acționat. Altfel sunt intenții. Altminteri, bine intenționate. Și noi le împărtășim, ca intenții, dar una este intenția, dorința și alta este posibilitatea. Mărimile economice au o determinare obiectivă, nu sunt stabilite subiectiv de către cineva. Banca Națională poate, cel mult să ghidoneze, în anumită măsuri dobânzile. Acesta este instrumentul nostru principal de politică economică. Și noi, dacă ne ducem prea departe de mărimile economice, de exemplu, de inflație, greșim și suntem invalidați de piață”, a afirmat Mugur Isărescu.

Partea pozitivă despre care a vorbit oficialul Băncii Centrale este că aproximativ 50% dintre creditele acordate în România, în prezent, sunt cu rată fixă, nu variabilă.

„Dacă tendințele actuale vor continua, probabil că lumea va trece spre credite cu dobândă fixă și scăpăm de necazul acesta (cu ROBOR – n.red.). (…) Ruperea de ROBOR la 3 luni și 6 luni, din punctul de vedere al BNR este un lucru pozitiv, pentru că lăsăm piața monetară să funcționeze. Asta ne mai trebuia: să stricăm piața monetară și valutară, pentru că ni se pare că indicele este artificial. Nu este deloc artificial, că nu ne convine, că ne doare, că vrem să plătim credite mai mici este o cu totul altă temă”, a punctat Isărescu.

Afați amănunte de pe stiripesurse.ro.

Comentarii