Bolnavii care au nevoie de dializă sunt testaţi la două săptămâni

sâmbătă, 25 iulie 2020, 01:49
2 MIN
 Bolnavii care au nevoie de dializă sunt testaţi la două săptămâni

Aproximativ 500 de pacienţi din judeţul Iaşi au continuat să facă şedinţe de dializă inclusiv în perioada pandemiei de COVID-19 şi doar doi dintre aceştia au fost depistaţi pozitiv la infecţia cu noul coronavirus.

Toţi pacienţii care au făcut dializă în această perioadă au fost testaţi din două în două săptămâni începând de acum două luni. Medicii spun că aceasta este o dovadă a faptului că respectarea măsurilor de protecţie reuşeşte să reducă extinderea infecţiei.

„Există o neîncredere în societate şi chiar în rândul personalului medical că aceste măsuri recomandate de OMS şi de autorităţile din România nu ar fi cele mai bune, însă răspunsul este chiar acest mic lot de pacienţi care nu au putut sta acasă şi din care am avut doar două cazuri pozitive COVID-19. Hemodializa înseamnă prezenţă fizică la centrul de dializă, navetă în maşină cu alte persoane, însă la aceşti pacienţi nu s-a putut opri tratamentul. Vedem însă că regulile au funcţionat“, a precizat conf. dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“.

Medicul a explicat că purtarea măştii este obligatorie atât în timpul transportului în ambulanţa privată, cât şi în timpul şedinţei de dializă, în salon. Înainte de a ajunge la şedinţă se discută cu pacienţii telefonic, iar dacă aceştia spun că au simptome, li se fac explorări suplimentare şi sunt izolaţi. De asemenea, fiind o populaţie cu risc mai mare, mortalitatea este de 25% în cazul lor dacă ar avea COVID-19.

„Unul din patru pacienţi s-ar pierde dacă ar contacta virusul, fiind un procent mult mai mare decât în populaţia generală. Din acest motiv şi din cauză că sunt mereu nevoiţi să circule, această populaţie este testată din două în două săptămâni prin Ordin al MS. Vedem că aceste trei reguli de bază, purtarea măştii în spaţiile interioare, triajul epidemiologic, screeningul legat de simptome plus testarea, reduc acest risc de contaminare“, a completat medicul ieşean.

Tot în această perioadă, pentru a reduce risul de infecţie s-a redus numărul de pacienţi dintr-un salon în timpul şedinţelor, iar în timpul transportului de acasă la spital au fost mai puţini pacienţi decât în mod normal. „Dacă am reuşit să protejăm această populaţie, ar trebui să existe încredere şi speranţă că putem să protejăm populaţia fragilă şi că trebuie să avem încredere în aceste măsuri“, a mai spus conf. dr. Ionuţ Nistor.

Comentarii