Brambureala cu testele de salivă: autoritățile nu s-au consultat înainte de licitație

marți, 07 decembrie 2021, 14:55
2 MIN
 Brambureala cu testele de salivă: autoritățile nu s-au consultat înainte de licitație

Autoritățile nu s-au consultat între ele înainte să facă licitația pentru testele de salivă, de aceea acestea au ajuns în școli neambalate, reiese din răspunsurile primite de Newsweek de la Ministerul Educației și Agenția Medicamentului. Mai mult, de licitație s-a ocupat DSU.

Ministerul Educației spune că nu a avut nici un amestec în cumpărarea testelor de salivă care au ajuns în școli, de unde au fost expediate către părinți, de proces ocupându-se Departamentul pentru Situații de Urgență, prin ONAC. Mai mult, între MEN și Agenția Medicamentului, care a elaborat specificațiile tehnice din caietul de sarcini, nu au fost consultări, pentru că testele au fost cumpărate ca produse pentru asigurarea stocurilor de urgență medicală.

Newsweek România a cerut un punct de vedere și Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), pe care îl va publica atunci când îl va primi.

Săptămâna trecută, Agenția Națională a Medicamentului a explicat, într-un răspuns pentru Newsweek România, că testele de salivă trimise vrac în școli nu încalcă legea, iar că la momentul întocmirii caietului de sarcini, specialiștii din ANMDMR s-au bazat pe Hotărârea de Guvern care vorbea despre testare cu teste de salivă în școli, nu și acasă, prin urmare, și caietul de sarcini a cuprins cerința de fi cumpărate teste antigen – fără să fie specificate „dispozitive de autotestare” (care sunt ambalate individual).  Dacă s-ar fi luat în calcul ca testarea elevilor să se facă acasă, s-ar fi avut în vedere solicitarea ambalării individuale a testelor, a arătat ANMDMR pentru Newsweek România.

Comentarii