Britanic, condamnat la moarte în Irak. Ar fi furat artefacte de pe aeroportul zeilor sumerieni

sâmbătă, 07 mai 2022, 13:20
1 MIN
 Britanic, condamnat la moarte în Irak. Ar fi furat artefacte de pe aeroportul zeilor sumerieni

Un geolog britanic, 66 de ani, riscă pedeapsa cu moartea în Irak pentru „contrabandă cu artefacte istorice”. Jim Fitton urmează să fie condamnat la moarte, după ce a fost arestat în în martie, când a fost găsit cu „cioburi de ceramică” în bagaj, luate din Eridu.

Cazul său va fi judecat începând cu 8 mai. Potrivit legilor irakiene, el riscă pedeapsa cu moartea pentru niște „cioburi”, cum le numește familia sa, luate din situl arheologic Eridu, pe care un fost ministru al Transporturilor din Irak l-a numit „aeroportul zeilor” sumerieni.

Tată a doi copii, geologul se afla într-un tur organizat de arheologie și geologie în Eridu, în sudul Irakului, când i s-a spus că este în regulă să ia cioburile găsite în sit de către un ghid, susține familia sa.Însă Fitton și un coleg german au fost arestați după ce bagajele grupului au fost verificate la aeroport, și s-au găsit în bagajele lor 12 bucăți ceramice. Incidentul a avut loc la 20 martie, iar ghidul care le-a dat voie să ia „cioburile” a suferit un accident cerebral și a murit.

Fitton a fost acuzat că a încercat să scoată ilegal artefacte istorice din țară.

Articolele au fost considerate a fi artefacte în conformitate cu legislația irakiană, ce stipulează că „oricine a exportat sau a intenționat să exporte, în mod deliberat, o antichitate din Irak, va fi pedepsit cu moartea”.

Mai mult, pe newsweek

Comentarii