Bruiajul electronic al Rusiei pune în pericol avioanele românești

luni, 30 octombrie 2023, 18:51
2 MIN
 Bruiajul electronic al Rusiei pune în pericol avioanele românești

România și Bulgaria, sub războiul electronic al Rusiei. Conform stenogramelor văzute de RFE/RL ale înregistrărilor de la un canal de radio al aeroportului din Sofia, piloții vorbeau despre problemele pe care le întâmpinau cu GPS-ul. Bruiajul Rusiei este extrem de periculos.

Potrivit rferl.org, și România s-a confruntat cu probleme similare cu sistemul său GPS, o defecțiune pe care șeful de Stat Major al Armatei a atribuit-o Rusiei, subliniind că reprezintă un risc semnificativ pentru transportul maritim din regiune.

Problemele cu GPS datează în mare parte de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Kremlin, în februarie 2022.

Rusia este în spatele bruiajului, a spus Thomas Withington, expert în război electronic, radar și comunicații militare la Royal United Services Institute din Londra, un think tank de apărare și securitate, adăugând că o astfel de activitate prezintă un risc de siguranță pentru transportul maritim în zonă.

Withington a spus că „Rusia ar putea încerca să-și protejeze forțele invadatoare din Ucraina de armele ghidate de GPS lansate de armata ucraineană, cu consecințe foarte periculoase pentru navele civile ce se bazează pe navigația prin satelit”, a spus Withington, potrivit rferl.org.

România a avertizat în mod explicit despre acest risc pentru transport maritim la sfârșitul lunii septembrie, când generalul Daniel Petrescu, șeful de Stat Major General al Armatei, a acuzat Rusia că blochează „activ și constant” comunicațiile GPS ale navelor în apele sale teritoriale, provocând un risc de coliziuni.

Un astfel de război electronic – folosirea semnalelor electronice pentru a localiza, intercepta și întrerupe operațiunile inamice – a devenit un element important în războiul Rusiei în Ucraina. Citeşte articolul complet pe newsweek.ro.

Comentarii