Burse de 400 lei pe lună pentru toţi: se fac înscrieri pentru învăţământul profesional şi dual

joi, 02 iulie 2020, 01:49
2 MIN
 Burse de 400 lei pe lună pentru toţi: se fac înscrieri pentru învăţământul profesional şi dual

Absolvenţii de clasa a VIII-a se pot înscrie în perioada următoare la prima etapă de admitere, până pe 20 iulie, în învăţământul profesional şi profesional dual, pe baza fişei de înscriere şi a foii matricole.

Înscrierea candidaţilor se realizează de către unităţile de învăţământ gimnazial, prin transmiterea electronică la unităţile şcolare care au ofertă pentru învăţământul profesional şi dual, elevii admişi în clasele pentru învăţământ dual urmând să beneficieze de burse de 400 de lei.

Astfel, la nivelul judeţului, în urma solicitării operatorilor economici, pentru anul şcolar 2020-2021 au fost propuse 81 de clase pentru învăţământul profesional, dintre acestea 9.5 clase fiiind destinate învăţământul dual.

Cititi si: Faci şi şcoală, primeşti şi bani: 1.500 de locuri la Iaşi. Ce meserii se pot învăţa

Elevii din aceste 9,5 clase vor beneficia de bursă de 200 de lei de la bugetul de stat şi 200 de lei de la operatorul economic unde va face practică, deci în total 400 de lei.

În plus, elevii din învăţământul dual au ocazia să se specializeze la operatori economici, să îşi formeze competenţele profesionale, iar apoi, în acord cu operatorul economic, va putea să se angajeze la firma la care a făcut practică vreme de trei ani.

În cazul în care numărul candidaţilor care optează pentru o anumită calificare este mai mare decât numărul locurilor disponibile, se va lua în considerare o probă suplimentară de admitere.

În acest an şcolar, proba suplimentară de admitere a fost decisă la nivelul unităţii de învăţământ cu ofertă pentru învăţământul profesional şi va consta în calcularea mediei de admitere luând în considerare una sau mai multe discipline studiate în clasele V-VIII, stabilite în raport cu relevanţa acestora pentru calificarea respectivă.

Comentarii