Cadastru gratuit pentru locuitorii unei comune ieşene, în cadrul unui program naţional cu finanţare UE

marți, 16 mai 2023, 21:59
2 MIN
 Cadastru gratuit pentru locuitorii unei comune ieşene, în cadrul unui program naţional cu finanţare UE

Mai sunt doar câteva zile până când locuitorii comunei Ţibana vor putea afla, oficial, cât de întinse le sunt proprietăţile pe care le deţin. Comuna a fost măsurată-n lung şi-n lat de specialiştii în cadastru general, în cadrul proiectului „Creşterea gradului de acoperire şi de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietãţilor în zonele rurale din România”. La Ţibana, acest lucru s-a concretizat prin identificarea şi măsurarea a 7.947 de imobile, cu suprafaţa totalã de 7.314 hectare.

 

Lucrãrile de înregistrare sistematicã a proprietãţilor în evidenţele de cadastru şi carte funciarã se desfăşoară în cadrul Programului naţional de cadastru şi carte funciarã (PNCCF) şi sunt gratuite pentru cetãţeni. Finanţarea este asiguratã din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020.

 

Cartea funciară este documentul care oferă informaţii despre situaţia juridică a unui imobil, în care sunt trecute date precum identitatea proprietarului, existenţa unei ipoteci sau a unui pre-contract, vecini, drepturi de posesie sau de folosinţă a unei proprietăţi. Practic, cartea funciară este paşaportul unui imobil.

 

“Rezultatele lucrãrilor de cadastru general pentru unitatea administrativ-teritorială (UAT) Ţibana vor fi afişate începând cu data de 19 mai 2023. Data limitã de depunere a contestaţiilor este 18 iulie 2023”, se arată într-un comunicat al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi, care precizează şi că “cererile de rectificare a documentelor tehnice, în forma prevãzutã de lege, însoţite de documentele justificative, pot fi formulate în termen de 60 de zile de la data afişãrii şi pot fi depuse la sediul primãriei din localitate, transmise prin poştã sau curier, ori prin mijloace electronice. De asemenea, constestaţiile pot fi depuse în sistemul informatic”.

 

Proprietarii din Ţibana vor găsi rezultatele lucrărilor de cadastru general afişate atât în format fizic, la sediul căminului cultural din localitate, cât şi pe pagina web a Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) www.ancpi.ro .

 

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară este beneficiarul proiectului „Creşterea gradului de acoperire şi de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România”. “Prin intermediul proiectului, 5.758 milioane de hectare de teren (cu sau fără clădiri) sunt înregistrate în sistemul de cadastru şi în cărţile funciare naţionale. Toate proprietăţile înregistrate primesc o referinţă spaţială unică pe harta cadastrală. Fiecare lot de teren are o referinţă legată de toate drepturile sale conexe. În plus, toate limitele loturilor beneficiază de date de referinţă geografică în cadrul sistemului oficial de referinţă geodezică al ţării”, se arată pe un site oficial al Uniunii Europene. Valoarea totală a proiectului este aproape 313 milioane de euro, din care aproximativ 266 de milioane sunt fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană şi 46.933.673 euro reprezintă cofinanţarea de la bugetul de stat. 

Comentarii