De Business

Punem punctul pe știi

Când va depăşi euro pragul psihologic de 5 lei şi ce scumpiri va aduce. Prognoza analiştilor

luni, 28 iunie 2021, 11:26
1 MIN
 Când va depăşi euro pragul psihologic de 5 lei şi ce scumpiri va aduce. Prognoza analiştilor

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 74,5 puncte, maximul ultimilor 6 ani, (faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 38,4 puncte).

De asemenea, componenta de condiţii curente a indicatorului a crescut cu 19,5 puncte faţă de luna anterioară. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (iunie 2022/iunie 2021) a înregistrat o valoare medie de 3,75%, dar niciun participant la sondaj nu prevede o scădere a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni.   

 În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 93% dintre participanţii la sondaj estimează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrat niciun răspuns de apreciere pentru RON. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9653, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0183 lei pentru un euro.      Adrian Codirlasu, CFA – Vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România declară: “Indicatorul de încredere a continuat să atingă noi maxime post- criză Covid-19. Această evoluţie este consistentă cu majorarea anticipaţiilor de creştere economică pentru anul 2021, la peste 6%. Însă, creşterea cererii interne, combinată cu factorii externi va conduce şi la majorarea ratei inflaţiei.”

Mai mult, pe adevarul

Comentarii