Cardiologii români care au implantat unor pacienți stimulatoare cardiace luate de la cadavre s-au inspirat dintr-un caz identic din Germania petrecut în 1976

miercuri, 22 februarie 2023, 11:09
2 MIN
 Cardiologii români care au implantat unor pacienți stimulatoare cardiace luate de la cadavre s-au inspirat dintr-un caz identic din Germania petrecut în 1976

Știrea despre macabra afacere românească a refolosirii stimulatoarelor cardiace extrase din cadavre a făcut înconjurul lumii. Dar reșaparea ilegală a echipamentelor nu este o premieră. Stimulatoarele cardiace din cadavre, invenție germană.

Subiectul, relatat în mass media internaționale

În Marea Britanie, The Guardian amintește că, timp de treizeci de ani, în România s-a construit doar un spital, iar Standard UK observă că, în ciuda tuturor scandalurilor care se tot iscă în jurul sistemului de sănătate din România, țara noastră continuă să rămână lider în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de absolvenți ai facultăților de medicină.

În Franța, L’Independant scrie că sistemul medical din România este „Un risc pentru pacienți”, subliniind că suntem, la acest capitol, una dintre cele mai puțin dezvoltate țări din Uniunea Europeană: „Sistemul de sănătate din România, unul dintre cele mai puțin dezvoltate din Uniunea Europeană, este afectat de corupție și de numeroase disfuncționalități. România este țara din UE al cărei stat cheltuiește cel mai puțin pentru sănătate. Zeci de mii de medici și asistente au emigrat.”.

Știrea a dat naștere în străinătate și la reacții din cele mai diverse. Unii și-au exprimat mefiența față de doctorii români care lucrează în Franța: „Sper că nu se recrutează medici români ca să se compenseze penuria noastră de doctori”, „Toate aceste țări din est nu inspiră nici o încredere”.

Alții au interpretat știrea într-o cheie pozitivă – crezând că este vorba despre o „reciclare”, în numele ecologiei: „Toate acestea au logică, deoarece stimulatorul cardiac nu este degradabil. O dată dezinfectat, revizuit, încărcat cu o baterie nouă, poate să fie folosit pentru a salva o nouă viață.”.

Mai mult, pe defapt.ro

Comentarii