De Business

Punem punctul pe știi

Care e costul vieţii în Iaşi, faţă de alte oraşe similare din Europa

marți, 14 mai 2019, 01:50
3 MIN
 Care e costul vieţii în Iaşi, faţă de alte oraşe similare din Europa

Portalul online Numbeo estimează costul vieţii din toate oraşele lumii, folosind date concrete oferite de cetăţeni. Folosind aplicaţia, am calculat dacă în Iaşi e mai scump să trăieşti decât în ale oraşe similare din Europa.

Datele prelucrate de pe Numbeo relevă că în Iaşi „costul vieţii” este mai redus decât în alte mari oraşe similare ca mărime din Europa de Vest. Vorbim însă de date pur matematice, care se referă la preţuri sau diferite costuri, însă care nu ţin cont şi de diferenţele de salarii. Comparativ cu Torino, de pildă, oraş în care locuiesc un număr semnificativ de români, Numbeo arată că aproape toate categoriile de costuri ale unui citadin din Iaşi sunt mai mici. Astfel, preţurile bunurilor de bază sunt mai reduse cu 47%, cele cu chiria mai mici cu 53%, într-un restaurant din oraşul nostru preţurile sunt la jumătate faţă de unul din Torino. Un avantaj ar fi costul cu energia, care în Iaşi este cu aproape 30% mai mic.

Un exemplu: Chiria pentru un apartament cu o cameră din centrul Iaşului costă în jur de 250 de euro, în timp ce în Torino până la 550 de euro. Salariul mediu în Torino e însă 1.400 de euro în timp ce în Iaşi în Iaşi aproape 520 de euro. Mergem în Franţa şi comparăm preţurile cu Bordeaux, un oraş de 230.000 de locuitori. Numbeo ne arată că, pentru a avea un mod de viaţă similar cu 1.400 de euro pe care i-aţi câştiga în Iaşi, ar fi nevoie ca în oraşul franceză să câştigaţi 3.400 de euro. Comparaţia este întărită de preţurile din Bordeaux, care sunt aproape duble faţă de cele din Iaşi.
Iată câteva exemple: factura la Internet, în Bordeaux, e cel puţin 130 de lei pe lună, în timp ce la Iaşi 35 de lei, kilometru de taxi la Iaşi e 2,5 lei, în timp ce în oraşul franţuzesc e 26 de lei. Pâinea, în Iaşi, e aproximativ 2,5 lei în timp ce în Bordeaux aproape 7 lei. Salariul mediu în acest oraş e 1.600 de euro.
Ajungem la Cracovia, oraş polonez unde preţurile sunt mai mari decât în Iaşi cu zece procente, chiria e mai scumpă cu 45%, iar energia cu 20% mai scumpă. Totuşi, diferenţele devin nesemnificative dacă ne raportăm la salariile din cele două oraşe. Aproape 4.000 de lei în oraşul polonez, faţă cei 2.400 de lei în oraşul nostru.

Continuăm comparaţia cu un oraş mare din Ungaria, Debrecen, oraş unde nivelul de trai este asemănător cu cel din Iaşi. Toate costurile medii calculate de Numbeo dintre cele două oraş sunt asemănătoare, cu un plus pentru Debrecen, unde sunt cu până la 20% mai scumpe, însă unde şi salariul mediu este cu aproximativ 200 de lei mai mare decât în Iaşi.

Ieşim din Uniunrea Europeană şi comparam costurile din Iaşi cu cele din Novi Sad, oraş de 320.000 de locuitori din Serbia. Datele prelucrate de Numbeo relevă că preţurile din Iaşi sunt cu 3% mai mari decât acolo, chiria şi energia electrică fiind cu aproximativ 20% mai mari, de asemenea. În Novi Sad salariul mediu e de sub 1.700 de lei. Potrivit Numbeo, pentru ca o familie de patru persoane să traiască decent în Iaşi ar trebui ca veniturile medii lunare să fie de 6.500 de lei, condiţa fiind să nu plătească şi chirie. În calculul lor, cei de la Numbeo consideră că decent înseamn că familia trebuie să îşi permită să meargă la cinema sau teatru în fiecare lună, să plătească pentru activităţi sportive sau să îşi cumpere haine lunar. Costul vieţii de la noi e apropiat de cel din celelalte mai oraşe din ţară. 

 

Comentarii