Care e mai frumoasă? Luna de la Palas Iași sau Marte de la Iulius Mall Cluj-Napoca?

duminică, 21 martie 2021, 21:37
3 MIN
 Care e mai frumoasă? Luna de la Palas Iași sau Marte de la Iulius Mall Cluj-Napoca?

IULIUS și Festivalul de lumină Lights On prezintă simultan o premieră națională, instalațiile artistului britanic Luke Jerram, sub egida Lights in the Park, în perioada 19 – 28 martie 2021. Instalațiile-eveniment Museum of the Moon și Marte, aflată pentru prima oară în România, sunt expuse concomitent în parcurile de la Palas Iași, respectiv Iulius Mall Cluj-Napoca. Este o inițiativă menită să aducă optimism și entuziasm vizitatorilor, cărora le lipsesc evenimentele, arta, culoarea și spectaculozitatea experiențelor de dinaintea pandemiei.

Compania IULIUS a adus „luna de pe cer” în parcul Palas din Iași și Planeta Roșie în parcul de la Iulius Mall Cluj-Napoca, într-un eveniment „astronomic” organizat în parteneriat cu Festivalul de lumină Lights ON. În perioada 19 – 28 martie 2021, pentru prima dată în România, în Iulius Parc din Cluj-Napoca este expusă „Marte”, cea de-a treia instalație creată de artistul britanic Luke Jerram în seria sa dedicată corpurilor cerești.

Cu un diametru de 7 metri și realizată la o scară la 1:1 milion, fiecărui centimetru de pe machetă îi corespunde o distanță de 10 kilometri de pe Planeta Roșie. Pot fi inspectate toate caracteristicile planetei, de la văi, cratere, vulcani și munți, detalii care îi vor face pe spectatori să-și imagineze viața pe planeta cu apusuri de soare albastre.

FOTO: Marte/Iulius Cluj

FOTO: Marte/Iulius Cluj

Simultan, în parcul din ansamblul Palas Iași este expusă instalația Museum of the Moon, cea care a cucerit până acum peste 3 milioane de spectatori din cele 25 de țări în care a fost prezentată, prin dimensiunile, simbolistica și reprezentarea realistă. Macheta măsoară 7 metri în diametru și corespunde unei scări de 1.500.000, ceea ce înseamnă că fiecare centimetru corespunde în realitate unei distanțe de 5 kilometri pe Lună. În realizarea instalației au fost folosite imagini furnizate de sateliții orbitali NASA, iar creația ei a durat șase luni, fiind nevoie de o mulțime de prototipuri și multă planificare.

FOTO: Luna/Palas Iasi

„Mă bucură foarte mult că ducem colaborarea începută în 2018 cu Lights On România mai departe și că publicul român va avea o ocazie unică de a vedea cele două instalații expuse în același timp în două orașe mari ale țării. Am fost mereu fascinat de corpurile cerești, care ne înconjoară, și cred că și publicul din România va înțelege de ce, după ce va vedea instalațiile”, spune Luke Jerram, creatorul instalațiilor.

FOTO: Luna/Palas Iasi

Mai multe imagini cu Luna, realizate de ieșeni, AICI

Lights On este un festival de instalații de lumină lansat de Asociația Daisler la Cluj-Napoca în 2018. Evenimentul a reușit rapid să-și atragă fani din toate rândurile pentru că promovează o nouă nișă a artelor vizuale în spații publice, activări urbane dintre cele mai inedite, dar și colaborări fascinante cros-sectoare.

Între 27 noiembrie și 6 decembrie 2020, cea de-a treia ediție a Lights On a fost organizată la Cluj-Napoca, fiind unul dintre puținele evenimente la nivel european care au fost organizate cu măsuri de siguranță.

Lights On face parte din rețeaua ILO (International Lights festival Organisation), fiind înfrățit cu evenimente majore de la nivel internațional precum festivalurile de lumină Canary Wharf Winter Lights sau Glow Eindhoven, dar și Fete des Lumiere, cel mai mare festival de lumină al lumii.

Lights On este organizat și creat de Asociația Daisler din Cluj-Napoca, o organizație non-profit care are ca scop facilitarea proceselor de activare, reactivare și transformare urbană prin inițiative cultural-creative inedite.

Comentarii