Casele sustenabile, confortabile dar și prietenoase cu natura

joi, 04 august 2022, 07:53
3 MIN
 Casele sustenabile, confortabile dar și prietenoase cu natura

Acest lucru este vizibil și în ceea ce privește arhitectura și construcția caselor, atenția la detalii fiind în prezent mult mai mare. Casele sustenabile reprezintă construcții care au cel mai mic impact negativ posibil asupra mediului înconjurător. Ce înseamnă asta mai exact? Utilizarea eficientă a resurselor, investiția în sisteme de energie și materiale prietenoase cu natura, asigurând în același timp și confort în locuință. De cele mai multe ori prețurile de construcție a unei astfel de locuințe pot fi mai mari, însă acestea sunt amortizate în timp, deoarece vor fi construcții mai solide și, implicit, vor avea nevoie de mai puține reparații. 

Mărimea casei și orientarea acesteia

Dacă faci trecerea de la un apartament la o casă, prima ta reacție va fi să îți dorești o casă spațioasă, cu etaj și mansardă. Deși pare un plan bun, nu este întotdeauna și ecologic sau sustenabil.

Motivul este simplu: un spațiu foarte mare are nevoie de mai multe resurse pentru încălzire și energie. Astfel, vei avea un consum ridicat, pentru a te bucura de confort. Nu, nu spunem că ar trebui să te gândești la o căsuță mică, ci doar să nu construiești ceva ce nu vei folosi în totalitate. Și, neapărat, nu uita de panourile solare!

În plus, fii foarte atent și la orientarea camerelor. Discută cu arhitectul și alege ca pe latura de Sud-Est (unde teoretic este cea mai multă lumină), să ai camere în care ai nevoie de lumină naturală: living, bucătărie sau birou.

Pe latura de Nord poți poziționa dormitorul, având lumină suficientă pentru a te odihni. 

Materialele naturale folosite

Atunci când este posibil, alege materiale naturale locale, din zona în care construiești. Acest detaliu este important, deoarece practic acestea vor parcurge un drum mai scurt și, implicit, vor polua mai puțin. 

În plus, dacă vei alege materiale de calitate, construcția va fi stabilă pentru o perioadă îndelungată și nu va fi nevoie să faci reparații. 

Izolația casei 

Pentru a economisi resurse și, implicit, pentru a avea o casă sustenabilă, este esențial să izolezi fiecare încăpere cât mai bine. Dincolo de variantele clasice, poți opta pentru izolația cu plută, fiind o variantă mai costisitoare, însă mai ecologică și mai practică pe timp lung. 

Cum poți implementa metode sustenabile dacă ai construit deja locuința

În cazul în care ți-ai construit deja locuința și nu ai ales chiar cele mai sustenabile măsuri, tot poți face câteva schimbări pozitive.

Începe prin a înlocui becurile obișnuite cu cele LED. Consumul va scădea, iar tu te vei bucura de resurse bune pentru natură, dar și pentru factura ta la curentul electric.

Folosește senzori în zonele în care traficul este redus, de exemplu pe holuri. Va fi mult mai simplu și pentru tine și, în același timp vei face economie.

Dacă schimbi finisajele casei, alege un tip de vopsea cu mai puține chimicale. Vei găsi produse speciale atât pentru interior, cât și pentru exterior (unde poți alege chiar variante care resping lumina).

Știm că pot părea schimbări dificile, însă în felul acesta te vei bucura de casa ta cât mai mult timp și, în același timp, vei avea mai multă grijă de mediul înconjurător.

 

Comentarii