De Business

Punem punctul pe știi

Cât valorează principalele companii la care statul mai este acţionar

luni, 03 octombrie 2022, 08:45
1 MIN
 Cât valorează principalele companii la care statul mai este acţionar

Cele mai relevante 25 de companii la care statul este acţionar sunt evaluate la 141,4 miliarde de lei. Pachetele majoritare ale statului valorează mai mult de 80,6 miliarde de lei, iar totalul deţinerilor depăşeşte 91 de miliarde de lei.

Cele mai multe companii sunt energetice, producători, distribuitori şi furnizori, şi companii de administrare a aeroporturilor şi porturilor. Li se adaugă Poşta Română şi Societatea Naţională a Sării – SALROM.

Valoarea companiilor un statul este acţionar majoritar este de aproape 104 miliarde de lei potrivit celor mai recente (iunie 2022) evaluări făcute de Fondul Proprietatea (FP), la companiile unde este acţionar, şi a capitalizărilor de piaţă obţinute de celelalte la Bursa de Valori Bucureşti (BVB, jumătatea lunii septembrie).

Guvernul invocă adeseori, inclusiv în veniturile bugetare, veniturile din privatizare, iar cifrele de mai sus sunt indiciile privind acestea. Sunt remarcabile şi valorile companiilor la care statul are mari pachete minoritare, ca şi evaluările acestor companii.

Cititi materialul integral pe cursdeguvernare.ro

 

Comentarii