Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, a fost prins iar în ofsaid în dosarul Dan Hosu?

luni, 30 ianuarie 2023, 20:40
2 MIN
 Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, a fost prins iar în ofsaid în dosarul Dan Hosu?

O întâlnire despre care două surse G4Media.ro susţin că a avut loc pe 19 ianuarie 2023 ridică noi suspiciuni legate de implicarea ministrului Cătălin Predoiu în judecata dosarului Dan Hosu la Curtea de Apel Bucureşti. În acea zi, ministrul Predoiu ar fi chemat-o la sediul Ministerului Justiţiei pe Claudia Jderu, una dintre cele două judecătoare din dosar. Nici Ministerul Justiţiei, căruia i-am trimis o adresă în baza Legii 544/2001 în urmă cu o săptămână, nici ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, nu a răspuns la întrebări. 

Motivul oficial al întâlnirii dintre ministrul Predoiu şi judecătoarea Jderu: o discuţie pe tema prezenţei acesteia pe lista propunerilor României pentru funcţia de reprezentant al ţării noastre la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Subiectul fusese tranşat, însă, de Guvern cu trei luni înainte.

Astfel, pe data de 19 octombrie 2022, Guvernul a aprobat lista revizuită a candidaţilor României pentru funcţia de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), în conformitate cu aspectele invocate de către Comitetul consultativ de experţi privind echilibrul de gen, precum şi cele referitoare la lipsa calificărilor necesare în ceea ce priveşte unul dintre candidaţii propuşi iniţial.

Astfel, potrivit unui comunicat al Executivului, Claudia Jderu, aflată pe primul loc pe lista de rezervă, îl va înlocui pe Bogdan Iancu, lista revizuită a candidaţilor României pentru funcţia de judecător la CEDO cuprinzând următoarele persoane: Sebastian Răduleţu; Răzvan Horaţiu Radu; Claudia Jderu. Cu alte cuvinte, Jderu a intrat pe lista scurtă a candidaţilor, decizia finală urmând să aparţină CEDO.

Cu o zi înainte de întâlnirea de joia trecută de la minister cu judecătoarea Claudia Jderu, într-un interviu difuzat miercuri, 18 ianuarie, la postul de radio Europa FM, ministrul declarase referitor la mandatul fostei şefe DIICOT Giorgiana Hosu care a demisionat din funcţie în septembrie 2020 după ce soţul ei, fost poliţist, a fost condamnat penal, că bărbatul a fost „(…) ulterior achitat. Am putea spune că doamna şi-a dat demisia, cu adevărat de onoare, pentru o ipoteză care nu s-a realizat în final”. Informaţia era falsă şi Predoiu a retractat-o a doua zi, dar, oricum, a trezit suspiciuni legate de o posibilă imixtiune a politicului în Justiţie. Aceste suspiciuni reapar în contextul în care ministrul a avut, la puţin timp după controversata declaraţie, întâlnirea cu una dintre judecătoarele din dosarul Dan Hosu.

Vezi mai multe detalii pe G4MEDIA

Comentarii