De Business

Punem punctul pe știi

Câţi bani iei în plus la pensie dacă ai avut ture de noapte, sporuri, grupe de muncă?

vineri, 05 ianuarie 2024, 21:39
2 MIN
 Câţi bani iei în plus la pensie dacă ai avut ture de noapte, sporuri, grupe de muncă?

Cât iei în plus la muncă dacă ai avut ture de nopate, ai luat sporuri, grupe de muncă, indemnizaţii, e una din cele mai des întâlnite întrebări printre pensionari. Legea pensiilor se schimbă complet de la 1 septembrie şi, de asemenea, modul de calcul al pensiei.

Deocamdată, nu există normele metodologice la această nouă lege a pensiilor. Vor apărea, spun oficialii, într-o lună. Au existat multe discuţii legate de faptul că, pe baza noii legi, pensionarii care au avut grupe de muncă vor fi dezavantajaţi. Punem la finalul articolului cum se adună aceste grupe la pensia recalculată. Dar, o altă întrebare care revine printre pensionari este dacă orele de noapte, indemnizaţiile, munca în ture sporurile vor mai conta la calcularea pensiilor. Răspunsul scurt ar fi că toate cele enumerate mai sus se vor lua in calcul la pensia finală, daca la dosar se depune o adeverinţă care să constate că respectivul pensionar a avut parte de ore de noapte, ture etc. Din păcate, adesea, adeverinţele sunt greu de obţinut. Pe grupul de pensionari se întreabă: „Ştie cineva dacă cei care au lucrat în 3 schimburi trebuie să prezinte, pe lângă cartea de muncă, şi o adeverinţă din care să rezulte acest lucru?”

Cineva care a trecut prin această experienţă spune că: „Da, personal am adus adeverinţă şi mi-a adăugat ceva nesemnificativ la pensie”.

Trebuie spus că, pentru perioada lucrată până la 1.04.2001, este necesară o adeverinţă cu sporuri permanente. Din păcate, multe companii, mai ales cele comuniste de stat, s-au desfiinţat ori au fost cumpărate demult de alte firme, iar arhivele s-au pierdut.

Acest lucru este menţionat de un alt pensionar: „Odată cu ieşirea la pensie, în anul 2020 luna iulie, am scos adeverinţă de la arhivă, cu veniturile. Această perioadă a fost şi bine plătită (sporuri), dar nu se regăsesc pe statele de plată”.

Vezi mai multe detalii pe newsweek.ro

Comentarii