Câţi refugiaţi ucraineni sunt cazaţi de statul român

marți, 12 aprilie 2022, 11:51
2 MIN
 Câţi refugiaţi ucraineni sunt cazaţi de statul român

Deşi pe teritoriul României se află peste 70.000 cetăţeni ucraineni, din cei peste 600.000 care au intrat în ţara noastră de la declanşarea războiului în Ucraina, în grija statului, în centrele special create, se află doar aproximativ 10.000.

Direcţia de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a precizat, într-un răspuns solicitat de „Adevărul“ cu privire la numărul de cetăţeni ucraineni aflaţi în această perioadă pe teritoriul României şi modul cum sunt aceştia ajutaţi (răspunsul a sosit astăzi, 12 aprilie 2022, cu întârziere faţă de termenul convenit), că pe teritoriul ţării sunt funcţionale 15 tabere mobile amenajate ca centre de tranzit.

Aceste tabere (1 în judeţul Maramureş – la Sighetul Marmaţiei, 6 în judeţul Suceava – 2 la Siret, 1 la Rădăuţi, 1 la Milişăuţi, 1 la Dumbrăveni şi 1 la Suceava, 1 în judeţul Botoşani – la Dorohoi, 1 în judeţul Tulcea – la Isaccea, 2 în judeţul Vaslui – 1 la Huşi şi 1 la Bârlad, 2 în judeţul Satu Mare – la Turulung şi Halmeu, 1 în judeţul Galaţi – la Galaţi, 1 în judeţul Iaşi – la Iaşi) sunt operaţionalizate de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi au o capacitate de 3.840 locuri, însă doar 76 locuri sunt ocupate.

De-a lungul acestei luni şi jumătate scurse de la declanşarea conflictului armat în ţara vecină, prin cele 15 tabere s-a oferit asistenţă unui număr de 75.163 refugiaţi, mai precizează reprezentanţii MAI. Cetăţenii care au părăsit Ucraina fugind din calea războiului nu rămân, însă, la graniţă.

Pe teritoriul României au fost organizate, tocmai în ideea de a găsi soluţii de cazare pentru toate persoanele refugiate, 1.238 centre, cu o capacitate de 46.881 locuri. Aceste centre au fot operaţionalizate „sub coordonarea autorităţilor publice locale sau de către societatea civilă“, spune MAI, iar numărul refugiaţilor cazaţi în acestea nu ajunge la 10.500 (10.406), ceea ce înseamnă un grad de ocupare de sub 25%. Alţi 215 ucraineni se află în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări, aceste persoane fiind solicitante de azil.

Aflați amănunte de pe adevarul.ro.

Comentarii