Cazurile de avort realizate empiric au devenit o realitate crudă din cauza pandemiei

marți, 25 ianuarie 2022, 11:26
2 MIN
 Cazurile de avort realizate empiric au devenit o realitate crudă din cauza pandemiei

În starea de urgenţă din aprilie-mai 2020, avortul la cerere a devenit o procedură neesenţială. Date obţinute de la 155 de spitale publice din ţară arată că doar 30 dintre ele au oferit acest serviciu, în perioada respectivă. În lipsa altor soluţii, avortul empiric şi decesele cauzate de întreruperea de sarcină autoindusă au redevenit o realitate. La toate astea, exista o soluţie: avortul medicamentos prin telemedicină. De ce nu ne-am folosit de ea?

Afli că eşti însărcinată, dar îţi e clar că nu poţi păstra sarcina. Un avort e cea mai bună soluţie pentru tine, în acest moment al vieţii. Suni la spitalele publice din oraşul tău. Când, într-un final, cineva răspunde primeşti un Nu sau rugămintea să revii mai încolo, poate se schimbă lucrurile între timp. Doar că tu nu ştii cât timp mai ai. Nu ştii ce vârstă are sarcina, dar ştii că ai doar 14 săptămâni la dispoziţie. Nu poţi merge în alt oraş, nu-ţi permiţi. 

E lockdown. Dacă te deplasezi, te expui, rişti să te infectezi. O variantă salvatoare găsită de unele ţări a fost avortul medicamentos, prescris de la distanţă, încă neimplementat la noi. Aşa că încerci la clinicile private. Suni la toate pe care le găseşti pe internet. Multe te refuză. La unele, preţurile s-au dublat faţă de pre-pandemie. Ce faci? În aceste condiţii, pentru unele femei din România, soluţia a fost să se ocupe singure. Acasă. 

Un avort la cerere nu este o urgenţă

Pe 23 martie 2020, când pandemia Covid-19 ne prindea pe nepregătite, un ordin militar emis de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) scotea avortul la cerere în afara procedurilor esenţiale. Pe lângă spitalele de stat care au fost transformate în suport covid, multe dintre ele şi-au închis uşile şi şi-au justificat refuzul prin ordinul emis de şeful DSU Raed Arafat şi co-semnat de ministrul Sănătăţii de atunci, Nelu Tătaru, chiar dacă, la scurt timp după, amândoi au precizat că serviciile de avort vor putea fi făcute în continuare. 

„Când am aflat, în martie, că situaţia e aşa nasoală cu întreruperea de sarcină, am scris la Ministerul Sănătăţii. Ei au trimis un document către DSP-uri şi spitale şi le-au zis că trebuie asigurat femeilor accesul în această perioadă la întreruperi de sarcină sigure”, spune Andrada Cilibiu de la Filia, un o organizaţie neguvernamentală care militează pentru drepturile femeilor. 

În pofida acestor declaraţii şi intervenţii, realitatea din teren arăta altceva. Date colectate de la DSP-urile din ţară, provenite de la 155 de spitale publice (judeţene, municipale şi orăşeneşti) arată că, în perioada aprilie-mai 2020, doar 30 dintre acestea au raportat că au făcut efectiv avorturi la cerere. E vorba, în mare, de spitale judeţene şi clinici mai mici de prin ţară, unde s-au găsit medici dispuşi. 

Citiţi materialul integral pe presshub.ro

 

 

 

Comentarii