Ce a pățit un elev care a fotografiat subiectele la Bac. Decizia procurorilor evită o premieră în justiția din România

marți, 06 iunie 2023, 19:59
2 MIN
 Ce a pățit un elev care a fotografiat subiectele la Bac. Decizia procurorilor evită o premieră în justiția din România

Un absolvent de liceul din Târgu Jiu, prins că a încercat să copieze la examenul de Bacalaureat, a fost cercetat într-un dosar penal pentru divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, o infracțiune pentru care pedeapsa ajunge până la șapte ani de închisoare.Elevul a fost reclamat chiar de către președintele comisiei de examinare la bacalaureat care l-a prins cu telefonul mobil activat în timpul examenului scris. 

Cum a ajuns elevul să fie acuzat de o faptă atât de gravăDivulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice este o faptă pentru care, în România, au fost cercetați în special polițiști sau funcționari publici care au dat unor terțe persoane informații din sistem, fie legate de ziua și locul unor percheziții sau subiecte de examen organizate pentru angajări la stat. Un elev care să fie cercetat penal pentru o astfel de faptă este, probabil, o premieră în justiția din România.Elevul a fost prins încercând să fraudeze examenul de Bacalaureat în timpul sesiunii din august-septembrie 2021, acesta susținând examenul la istorie – scris. În timpul examenului președintele comisiei de examinare a observat că elevul făcea fotografii foii de examen unde erau trecute subiectele la istorie. Elevul chiar reușise să transmită fotografiile prin aplicația WhatApp prietenei sale care urma să-i transmită răspunsurile corecte în același mod. 

Prins asupra faptei, elevul a recunoscut tot, fiind eliminat din examen cu posibilitatea să susțină proba la următoarea sesiune de Bacalaureat.Această sancțiune administrativă nu a fost suficientă pentru profesorii organizatori care au decis să facă și plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, pentru fraudă. Conform Codului Penal, fapta elevului se încadra la infracțiunea menționată anterior, divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, astfel că dosarul a fost preluat de parchetul ierarhic superior, respectiv Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. 

Mai mult, pe ziare.com

Comentarii