Ce au negociat Ciucă şi Ciolacu la pachet cu comasarea alegerilor

joi, 01 februarie 2024, 10:00
4 MIN
 Ce au negociat Ciucă şi Ciolacu la pachet cu comasarea alegerilor

Liberalii au dat miercuri mandat liber conducerii să înceapă negocierile cu PSD în vederea comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare. De partea cealaltă, Marcel Ciolacu a făcut terapie cu liderii social-democraţii reuniţi în şedinţa Consiliul Naţional aşteptând decizia de la PNL. 

În spatele uşilor închise, Ciolacu le-a promis liderilor locali că la negocierile cu PNL se vor pune bazele unor alianţe punctuale în teritoriu. Şedinţa Consiliului Naţional al PSD a fost una formală după ce Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu primarii într-un cadru informal la Vila Lac marţi seară. După ce în timpul zilei primarii au discutat cu Ciolacu în Kiseleff, seara şi-au dat acordul pentru comasarea localelor cu europarlamentarele, susţin surse social-democrate pentru HotNews.ro.

La şedinţa oficială de miercuri, din Parlament mai mulţi lideri PSD i-au cerut lui Marcel Ciolacu ca negocierile cu PNL pe comasare să pornească de la candidaţii pentru prezidenţiale şi primăria Capitalei. Potrivit surselor citate, Ciolacu le-ar fi spus că, în urma unei discuţii cu Nicolae Ciucă, PNL este deja dispus să renunţe la primăria Capitalei.

Candidaturile pe primării importante din ţară

„Negocierile vor pleca de la candidaturile pe primării importante din ţară care sunt reşedinţă de judeţ. Prima în discuţie este primăria Capitalei, iar PNL este dispus să renunţe la ea”, ar fi transmis Ciolacu, ca dovada unei prime înţelegeri pe comasarea localelor cu europarlamentarele, susţin surse social-democrate pentru HotNews.ro.

Candidatura pentru primăria Capitalei este un subiect sensibil pentru Marcel Ciolacu după ce a evitat în repetate rânduri să o valideze pe Gabriela Firea drept candidatul PSD. Deşi liderul PSD a căutat soluţii în ceea ce priveşte un alt candidat credibil susţinut de PSD pentru Bucureşti, nu s-au identificat soluţii, susţin sursele citate.

„Momentan, nu avem scenariul acesta”

De altfel după şedinţa, întrebat dacă PSD va cere să dea candidatul la prezidenţiale, Marcel Ciolacu a răspuns: „Momentan, nu avem scenariul acesta. Singura discuţie care a fost în partid a fost că, dacă se comasează vreo alegere, vrem să ştim întreg calendarul convenit cu cei care pot să creeze o majoritate în Parlamentul Românei, ca să treacă modificările legislative. Nu e nedemocratic, tocmai Belgia şi Irlanda au anunţat că vor avea alegeri locale odată cu alegerile europarlamentare. Nu exclud nimic. Nu s-a discutat acest lucru”.

În schimb, prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a recunoscut că aşteaptă din partea partenerilor de guvernare discuţii punctuale despre alianţe în teritoriu. o propunere privind calendarul alegerilor pe tot anul .

„Aşteptăm să vedem cu ce propunere vin colegii de la PNL, cum văd caldendarul electoral complet până sfîrşitul anului. Putem merge pe scenariul să avem un candidat comun la prezidenţiale sau candidat comun la primăria Timişoarei, sa avem discuţii despre alianţe punctuale în teritoriu dau un exemple, despre asta este vorba”, declarat Grindeanu la finalul şedinţei din PSD.

Modificarea Codului Administrativ

De partea cealaltă, liderii PNL au mandatat conducerea să înceapă negocierile cu PSD. În spatele uşilor închise liderul grupului PNL, Gabriel Andronache, a prezentat modificările care trebuie efectuate pentru comasarea alegerilor. Este vorba de modificarea Codului Administrativ unde trebuie eliminat prevederea care stipulează termenul în care se poate valida mandatul aleşilor locali.

Surse liberale susţin că PNL exclude cedarea candidaturii la prezidenţiale către social-democraţi, în schimb este dispus să cedeze primăria Capitalei şi să stea la masă pentru a crea alianţe în teritoriu.

La finalul şedinţei preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat că în urma unei analize interne se susţine varianta comasării alegerilor europarlamentare cu locale şi că în următoarea perioadă va negocia cu PSD în acest sens.

Apare în joc Sebastian Burduja

Totodată, Nicolae Ciucă a anunţat că din discuţiile pe care le-a avut cu liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja, partidul nu va mai susţine candidatura lui Nicuşor Dan la Primăria Capitalei.

„Din analiza pe care o avem pe măsurile care ar fi trebuit îndeplinite, pe cerinţele PNL, filiala Bucureşti, din discuţiile pe care le-am avut cu Sebastian Burduja, rezultă că PNL nu va mai susţine candidatura lui Nicuşor Dan la Primărie(…) Vom discuta şi în filială, în detaliu, această situaţie. Nu lansăm candidatul PNL mâine”, a spus Ciucă.

Surse din ambele partide au confirmat pentru HotNews.ro că dncolo de consultările oficiale pe care Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă le au cu liderii din teritoriu, decizia este luată deja, iar alegerile locale vor fi comasate cu alegerile europarlamentare şi se vor desfăşura în lunia iunie. Miza comasării celor două tipuri de alegeri are mai multe ramificaţii şi face parte dintr-un scenariu mai amplu gândit de liderii politici împreună cu preşedintele Klaus Iohannis şi validat tacit de oficialii de la Bruxelles.

SURSA: hotnews.ro; SURSA FOTO; SURSA FOTO: Ambasada Marii Britanii

Comentarii