Ce se întâmplă dacă România pierde procesul pentru Roşia Montană

sâmbătă, 10 februarie 2024, 14:55
2 MIN
 Ce se întâmplă dacă România pierde procesul pentru Roşia Montană

Aproape 2 miliarde de dolari, potrivit unor surse guvernamentale, ar trebui achitate firmei canadiene Gabriel Resources. Aceasta ne-a dat în judecată la Curtea de Arbitraj de la Washington după ce ţara noastră a blocat exploatarea aurului de la Roşia Montană, deşi dăduse acest drept companiei respective.

Curtea de Arbitraj Comercial de la Washington, organism al Băncii Mondiale, a încheiat audierile, pledoariile şi a luat act de depozitii acum cinci luni.

Guvernul român se aşteaptă să plătească în jur de 2 miliarde de dolari despăgubiri şi a înfiinţat un grup de experţi care să se ocupe de această situaţie. Singura veste bună ar fi că România sa plătească mai puţin de jumătate din suma de peste 4 miliarde de dolari cerută de Gabriel Resources ca despăgubiri.

Marcel Ciolacu, premierul României: "Cred că v-aţi obişnuit, pentru că eu, cel puţin eu cel puţin, m-am obişnuit ca notele de plată să-mi vină mie, ca şi prim-ministru, pentru toate tâmpenile făcute de către alţii. Toate aceste documente să fie strânse. Toate documentele de la avocaţii pe care i-am avut în acest proces, astfel încât românii, cu toţii, să ştie adevărul".

Decizia Curtii de Arbitraj este executorie şi, dacă România nu reuşeşte eşalonarea plăţii către Gabriel Resources, fiecare zi care trece fără ca datoria să fie plătită vine cu penalizări pe măsură.

Mihai Constatin, purtător de cuvânt al Guvernului: "După o astfel de decizie, cele două părţi aflate în litigiu, cu decizia Curţii de Arbitraj la mijloc, vor stabili de comun acord un calendar de despăgubire".

Vezi mai multe detalii pe stirileprotv.ro

 

Comentarii