Ce spune autorul Cristian Rusu despre ansamblul său cu pietre de tip ruine din Piața Unirii

marți, 23 mai 2023, 15:27
2 MIN
 Ce spune autorul Cristian Rusu despre ansamblul său cu pietre de tip ruine din Piața Unirii

Scenograful Cristian Rusu din Cluj a transmis un punct de vedere faţă de proiectul sau The Last Walk in Your Park instalat în piaţa Piața Unirii din Iași cu ocazia Romanian Creative Week. Mai jos redăm poziţia sa integral.

 

„The Last Walk in Your Park, Piața Unirii, Iași / The Manifest of Now / Romanian Creative Week

Ca artist vizual, prin proiectele mele lucrez cu spațiul public de peste 20 de ani; îl interoghez și implicit îl dilematizez. Mi-am început cercetarea artistică în Clujul vopsit roșu-galben-albastru de către o administrație ultra-naționalistă. De aceea rămân sensibil ca artist și cetățean la dezbaterea despre profilul spațiului public în general și al rolului obiectului de artă expus în acest context.

Nu este pentru prima dată când încerc să înțeleg câtă ideologie și câte întrebări reale se ridică privind funcția obiectelor de artă care pot fi instalate acolo, un gest care generează inevitabil dezbateri. Spațiul public din România este puternic ideologizat și deloc relaxat ca discurs și funcțiune, prin arta de for public cu care ne-am obișnuit: monumentele. Monumente istoriste, porumbei și bănci, eventual aranjamente arhitectural-botanice, acesta este profilul spațiului public contemporan din România, unul încremenit în secolul 19, cu prelungiri în trecutul dictatorial, când înflorea naționalismul și identitatea națională, care trebuiau expuse public prin planuri urbanistice și sculpturi comisionate. Ca societate am rămas la o abordare care nu acceptă ușor intervenția în public a unui obiect de artă contemporană (prin formă, limbaj plastic și concept), dovedindu-ne, astfel, profund conservatori. Apoi se mai adaugă și obișnuitul discurs anti-administrație locală, indiferent de context sau culoare politică.

Mesajul instalației A Walk in the Park din Piața Unirii din Iași a fost deja publicat.

Orice apariție sau opinie în spațiul public (fie în piață, fie în internet) rămâne un subiect de dezbatere legitim. Iar ca artist, cu o lucrare instalată în spațiul public ești, inevitabil, o țintă directă a tuturor manierelor de dezbatere.

Iar de acum, silenzio stampa!

Cristian Rusu, Cluj, 23.05.2023”

 

Comentarii