Ce spuneți de o cabană din lemn?

joi, 13 iulie 2023, 08:10
3 MIN
 Ce spuneți de o cabană din lemn?
Casele din lemn sunt construite de foarte multă vreme în lume, probabil au fost primele locuințe construite organizat. Dacă în trecut se construiau cu rol de locuință permanentă pentru oameni, mai ales datorită multiplelor avantaje pe care le presupune o astfel de construcție, astăzi casele din lemn au mai mult destinație de vacanță.
Așa că, dacă îți dorești o locuință de vacanță din lemn, probabil vrei niște idei din care să te inspiri. 
O casă din bușteni, cum i se mai spune pe la noi, este sănătoasă și are o bune proprietăți izolatoare, în urma studiilor dovedindu-se că este rezistentă chiar și la cutremure puternice. Construite la fața locului sau pe santier și apoi mutate la locația aleasă, aceste case au un termen de execuție scurt. În plus, construcția unei astfel de case nu este condiționată de gradele din termometru precum execuția unei case din zidărie clasică. 
 
 
Înainte să vezi câteva modele de case rustice din lemn sau case din lemn moderne, îți voi spune câteva avantaje ale acestora. Iată de ce să construiești o casă din lemn:
 
• Se construiesc rapid. În raport cu timpul alocat construcției unei case din BCA sau caramidă aceste case din lemn se construiesc mult mai repede. În câteva luni poți să te muți în căsuța ta din lemn pentru a petrece zile de neuitat alături de prieteni și familie
• Construcția unei case din lemn costă mai puțin. Dacă ne raportam la prețul materialelor de construcții necesare construirii unei case obișnuite, este sigur că mai ieftin este să construiești o casă din lemn. Firmele de construcții spun că vei plăti, pentru aceeași suprafață, chiar și cu 30% mai puțin pe o casă construită din lemn.
 
 
• Mențin temperatura, fiind bune izolante. O casă din lemn cu pereții de 20 de cm grosime izolează cât una construită din bca sau cărămidă, izolată cu polistiren sau vată bazaltică.
• Rezistente la cutremur. Fiind flexibil, lemnul folosit la construcția acestora, le conferă elasticitate și rezistență la cutremur.
• Se pot construi oricând, oriunde. Cu siguranță un avantaj important este și faptul că îți poți construi o casa de vacanță din lemn chiar și în zonele mai izolate și în orice anotimp
 
 
Dezavantaje
 
• Casele din lemn sunt mai vulnerabile la insecte și alți dăunători (termite, viermi de lemn sau furnici de lemn); există tratamente care pot fi aplicate în acest sens, dar principalul dezavantaj este că tratamentul trebuie repetat periodic.
• Lemnul este vulnerabil la factorii abiotici naturali (soare, foc, apă etc.). Și pentru acestea există tratamente specifice.
• Lemnul își poate modifica forma sub influența unor factori externi. Abilitatea naturală a acestuia de a absorbi apa îl poate face să se contracte sau să se umfle, dacă nu este tratat corespunzător.
 
În ansamblu, lemnul poate fi tratat împotriva tuturor acestor intemperii, însă faptul că tratamentele trebuie aplicate periodic fac casele din lemn mai dificil de întreținut din acest punct de vedere. Dar cum de orice casă trebuie să avem grijă periodic, acest aspect nu ar trebui să fie un impediment în alegerea unui loc care să ne țină mai aproape de natură.
 

Comentarii