Ce te faci dacă hackerii ți-au spart conturile? Pași siguri de urmat

vineri, 19 noiembrie 2021, 11:03
3 MIN
 Ce te faci dacă hackerii ți-au spart conturile? Pași siguri de urmat

Paza bună trece primejdia rea, așa că e bine să afli cât mai repede dacă unul sau mai multe conturi online ți-au fost compromise. Nu de alta, dar de la o adresă e-mail spartă, te poți trezi că nu mai ai bani pe cardul bancar.

Un pas pe care ar trebui să îl faci, de cum ai aflat că un atac implică unul dintre conturile tale, ar fi să verifici imediat site-ul Have I Been Pwned?, care conține o imensă arhivă cu raportări privind diverse atacuri si conturi compromise. Tot ce trebuie să faci este să-ți introduci adresa e-mail în câmpul dedicat acestei acțiuni, iar site-ul îți va spune dacă datele tale de acces la diverse platforme online au ajuns pe mâinile cui nu trebuie. Poate că nu au obținut decât adresa ta e-mail, dar e suficient să știi că s-a întâmplat doar asta. La fel, te poți înregistra pe site ca să primești alerte în cazul în care adresa e-mail îți va fi compromisă în viitor.

După cum bine știm, cele mai populare aplicații și platforme (inclusiv de socializare) oferă detalii legate de activitatea recentă a conturilor, ca să îți dai seama ușor dacă cineva le-a accesat în numele tău.

În cazul Gmail, tot ce trebuie să faci ca să vezi de unde a fost accesat contul de curând este să te duci în partea de jos a paginii dedicate căsuței e-mail și să apeși pe butonul Details (Detalii) aflat în dreapta. Fereastra care se deschide imediat îți va arăta activitatea recentă pe cont, cum ar fi regiunea din care a fost accesat, browserul și aplicația folosită, după caz.

Facebook, Twitter și Instagram au funcții similare. Utilizatorii Facebook pot verifica activitatea pe cont în pagina dedicată parolelor și securității (Passwords and security), din meniul Setări (Settings). În partea de jos a listei de opțiuni din meniu, există opțiunea Vezi mai multe (See more), care odată apăsată, va scoate la iveală ora și data la care a fost accesat contul, dispozitivul folosit, precum și locul de pe glob de unde s-a întâmplat asta. Pentru cei care folosesc (și) Twitter, informațiile legate de activitatea pe cont pot fi obținute prin acesarea paginii Settings and privacy prin intermediul browser-ului web. Se apasă mai întâi pe Security and account access, apoi pe Apps and sessions și Sessions, pentru a vedea un istoric al accesărilor. În cazul Instagram, se intră în Setări (Settings), iar din opțiunile ce ies la iveală în noul meniu o accesăm pe cea numită Login Activity.

Dacă ai observat activitate suspectă pe un cont, primul pas este să îți schimbi parola de acces, dar nu înainte de a te deconecta de la serviciul respectiv, pas care îi deconectează și pe eventualii musafiri nepoftiți. La rândul ei, noua parolă ar trebui să fie una mai complexă și mult mai mai greu de ghicit. De preferat, una pe care nu o folosești și în cazul altor conturi. În plus, activează verificarea contului în doi pași, urmând ghidul oferit de serviciul online în cauză.

În cazul în care contul a fost compromis total și nu mai poți accesa serviciul respectiv, va trebui să contactezi un membru al serviciului de suport tehnic dedicat acestuia, pentru a dovedi că ești deținătorul de drept al contului compromis. Procesul nu este unul automat și se poate dovedi a fi chiar anevoios, căci implică o ființă umană la celălalt capăt al firului, însă imediat ce s-a convins că ești cine trebuie, vei recăpăta accesul mult dorit.

Aflați amănunte de pe playtech.ro.

Comentarii