De Business

Punem punctul pe știi

Ceartă la căpătâiul Fortus SA pe bunurile combinatului ieşean

sâmbătă, 23 iunie 2018, 01:50
3 MIN
 Ceartă la căpătâiul Fortus SA pe bunurile combinatului ieşean

Cel mai mare creditor al firmei refuză să semneze primirea bunurilor firmei ieşene în contul datoriilor pe care le are de recuperat. Administratorul judiciar contraatacă şi cere instanţei să oblige  AAAS să semneze darea în plată.

Creditorul majoritar al Combinat de Utilaje Grele, Fortus  SA, refuză cu încăpăţânare să primească darea în plată de la debitoare, chiar dacă există sentinţă judecătorească pentru acest lucru. Astfel că de jumătate de an, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), care deţine 79,6% din totalul de creanţe, adică o sumă de 172,5 milioane de lei, amână darea în plată prin care trebuie să primească activul funcţional al societăţii aflate în insolvenţă de 11 ani de zile. Motivul invocat în repetate rânduri ar fi acela că există diverse nereguli în ceea ce priveşte activul şi că o parte din el a fost vândut ilegal. Cu toate acestea, administratorul judiciar al Fortus, Todor Ignaţie, propune instanţei să înlocuiască actul ce trebuie semnat la notar cu o hotărâre judecătorească.
 
În Buletinul Procedurilor de Insolvenţă de pe 26 aprilie 2018, în raportul depus la Registrul Comerţului, se precizează faptul că AAAS a fost înştiinţată să se prezinte la notarul din Iaşi pentru a se face darea în plată, dar că reprezentanţii au venit fără mandat pentru semnarea contractului şi nu au fost de acord pentru întocmirea actului. „Am formulat cerere de chemare în judecată în contradictoriu cu AAAS, prin care am solicitat pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care să ţină loc de act autentic notarial privind transmiterea dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile şi mobile ce constituie obiectul dării în plată”, spune administratorul judiciar în BPI nr. 8.605. Ultima problemă pe care reprezentanţii AAAS au adus-o la cunoştinţa lui Todor Ignaţie a fost aceea că există o diferenţă mare între bunurile existente în patrimoniu şi pe liste şi bunurile din situaţia „contorizată” în calculator şi că din acest motiv nu au cum să primească darea în plată. Într-o cerere de lămurire trimisă de AAAS instanţei de la Tg. Mureş, locul unde se judecă dosarul Fortus, creditorul majoritar cere lămurirea mai multor aspecte, pentru a putea duce la îndeplinire sentinţa prin care s-a stabilit darea în plată. Un prim aspect ar fi acelea că valoarea activului funcţional, stabilită de evaluatorul Dan Niţescu, este mai mare decât valoarea creanţei către AAAS.
 
Creditorul întreabă cum se va finaliza operaţiunea în aceste circumstanţe. Apoi întreabă dacă activul funcţional Fortus va fi proprietate publică ori proprietate privată a Statului Român, având în vedere că AAAS este creditor în numele acestuia. „Cum va fi finalizată operaţiunea de dare în plată în situaţia în care o parte din componenţa acestuia nu mai există fizic şi în situaţia în care administratorul judiciar nu va prezenta extrase de carte funciară libere de orice fel de sarcini şi servituţi în favoarea unor terţe persoane şi/sau nu va prezenta titluri de proprietate pentru toate componentele activului funcţional”, se precizează în BPI din 29 mai, a.c. AAAS mai doreşte să ştie de la judecătoarea Loredana Berindean care este temeiul legal în baza căruia urmează să-şi stingă prin dare în plată întreaga creanţă. Până în prezent, la Fortus s-au mai făcut două dări în plată, către Primăria Iaşi şi către Apavital.

Comentarii