Cele patru schimburi de terenuri cu investitori imobiliari: Explicaţiile primarului

joi, 23 mai 2019, 01:50
3 MIN
 Cele patru schimburi de terenuri cu investitori imobiliari: Explicaţiile primarului

„Dăm 2,1 hectare şi primim 2,1 hectare. Totul este legal“, spune Mihai Chirica. Ce vrea să facă primarul pe acele terenuri primite de la investitori? Ce alte proiecte mai sunt pe ordinea de zi a şedinţei de mâine?

Consilierii locali se reunesc mâine într-o nouă şedinţă ordinară. În plen vor fi dezbătute aproape 50 de proiecte de hotărâre. Printre acestea se numără acordarea unor titluri de cetăţean de onoare, aprobarea bugetelor a două dintre instituţiile din subordinea Consiliului Local (CL), calendarul de evenimente pentru lunile iunie şi iulie, aprobarea unor investiţii publice, operarea unor schimburi de terenuri şi adoptarea unor planuri urbanistice zonale. Totodată, reţeaua de străzi a municipiului va creşte cu aproape 3 km: municipalitatea va prelua drumul judeţean de la intersecţia cu Moara de Vânt şi până la Aeroportul Internaţional Iaşi. Consiliul Judeţean (CJ) şi-a dat deja acceptul, urmând ca de întreţinerea drumului de 2,7 km să se ocupe de acum Primăria Iaşi.

Sistemul de iluminat public va fi scos la licitaţie

Un proiect important ce va fi aprobat mâine vizează delegarea prin concesiune a serviciului de iluminat public pentru o perioadă de 3 ani prin procedură de licitaţie publică. Astfel, municipalitatea va alege un operator care să administreze şi să exploateze infrastructura sistemului. Delegarea va fi făcută în paralel cu implementarea unui proiect european pentru care Primăria a aplicat deja şi are asigurată o finanţare de aproape 22 milioane lei. Modernizarea sistemului de iluminat cu fonduri UE vizează o serie întreagă de lucrări, printre care înlocuirea corpurilor de iluminat, extinderea sistemului pe străzi noi şi modernizarea punctelor de alimentare. „Intenţionăm să delegăm serviciul public pe o perioadă de 3 ani care va cuprinde, printre altele, şi efectuarea lucrărilor de mentenanţăşi întreţinere pentru întreg sistemul, cu excepţia celor care vor fi noi unde mentenanţa va fi asigurată de cei care furnizează corpurile noi în garanţie“, a declarat ieri primarul Mihai Chirica. Sistemul de iluminat cuprinde aproape 2.500 de stâlpi stradali, peste 4.700 de stâlpi tip parc, 12.000 de corpuri de iluminat stradale, 6.000 de corpuri iluminat tip parc, 1.000 de corpuri pentru iluminat arhitectural şi peste 1.200 de ornamente pentru iluminat festiv. După aprobarea hotărârii de mâine, Primăria va avea undă verde să lanseze licitaţia.

Chirica: „Toate schimburile de terenuri sunt conform legii“

Primarul Mihai Chirica a comentat ieri şi despre cazul celor patru schimburi de terenuri, prin care municipalitatea va intra în proprietatea a 2,1 ha de teren şi ar urma să cedeze o suprafaţă tot de circa 2,1 ha. Edilul a detaliat ce va face Primăria cu o parte dintre terenurilor pe care vrea să le preia. „În zona Ciurchi acolo se vor putea dezvolta doar sisteme de parcare publice, în zona centrală doar obiective de interes public, noi spunem cultural, şi o cale de acces pentru Grădiniţa nr. 5 Sf. Sava. Toate schimburile sunt propuse a fi făcute pe baza legii, privind modalitatea de evaluare, nu există absolut niciun alt interes de nicio formă acolo, ci doar încercarea de a întregi câteva dintre obiectivele publice ale municipiului şi multe dintre cerinţele celor (investitori imobiliari, n.r.) care, în momentul de faţă, au făcut solicitări“, a declarat primarul Chirica. „Ziarul de Iaşi“ a scris în ediţia de ieri despre cele patru schimburi pe care Primăria vrea să le facă cu patru investitori, aceştia din urmă solicitând terenuri pentru derularea unor diverse proiecte imobiliare. Un alt proiect de hotărâre de pe ordinea de zi are ca scop alocarea unei sume totale de 43.500 lei pentru patru evenimente: Expoziţia Internaţională de Invenţii „Inventica“ (23.500 lei), o manifestare a Complexului Naţional Muzeal Moldova („Tradiţia şi multiculturalitate: ceramica raku“, 10.000 lei), o şcoală de vară organizată de Universitatea „Al.I. Cuza“ (5.500 lei) şi o bienală internaţională de pictură (4.500 lei). Nu în ultimul rând, plenul CL va aproba mai multe planuri urbanistice zonale propuse de persoane particulare pentru diverse investiţii în zone precum Moara de Vânt, Cicoarei, Galata, Centru şi Viticultori. 

 

 

Comentarii