Ciolacu a transformat România în țara cu cei mai scumpi bugetari din Europa. Măsurile fiscale, suportate în special de mediul privat

vineri, 22 septembrie 2023, 11:40
1 MIN
 Ciolacu a transformat România în țara cu cei mai scumpi bugetari din Europa. Măsurile fiscale, suportate în special de mediul privat

Modificările fiscale pregătite de guvern vor fi purtate în cârcă de mediul privat, în timp ce bugetarii nu vor simți prea mult efectul reducerii cheltuielilor. Acest lucru creionează o inechitate între mediul privat și cel de stat, conform lui Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România. 

Ironia face că Guvernul alege să menajeze angajații din administrația publică în condițiile în care bugetarii din România sunt cei mai „scumpi” din Uniunea Europeană, scrie Wall-Street.ro.

Conform economistului Adrian Codirlașu, Guvernul a fost mai blând cu bugetarii decât cu mediul privat, cu toate că avem cele mai mari costuri pentru administrația publică din toată Uniunea Europeană. România este statul UE care a înregistrat cea mai mare pondere a cheltuielilor din bugetul național pentru salariile angajaților la stat, arată datele Eurostat, citate în Raportul anual al Consiliului Fiscal din 2021.

„Guvernanții ar fi trebuit să înceapă să arate că și statul își reduce cheltuielile, nu că reduce doar niște cheltuieli potențiale viitoare, cum ar fi niște posturi neocupate. O altă «măsură» a fost să taie anumite tichete de vacanță, dar în același timp să le crească valoarea, deci, nu va schimba cu nimic efectul net la buget”, explică economistul.

Analiza completă, pe Wall-Street

Comentarii