Clujul intră într-o nouă eră a tramvaielor: a celor dotate cu sisteme anticoliziune. Inovația aparține inginerilor și companiei de transport locală

vineri, 19 mai 2023, 10:24
2 MIN
 Clujul intră într-o nouă eră a tramvaielor: a celor dotate cu sisteme anticoliziune. Inovația aparține inginerilor și companiei de transport locală

Primarul Emil Boc a anunțat că orașul Cluj-Napoca va găzdui un proiect inovator ce transformă un tramvai într-un laborator de cercetare și dezvoltare pentru tehnologii avansate de mobilitate. În cadrul unei colaborări între Primăria Cluj-Napoca, Compania de Transport Public Cluj-Napoca (CTP), Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) și Centrul de inginerie Bosch, a fost prezentat un sistem de siguranță revoluționar destinat asistenței șoferului în transportul public.

Proiectul se bazează pe un parteneriat solid între administrația publică, sectorul privat și universități, reprezentând o emblemă a ecosistemului de inovare clujean. Sistemul inovator denumit TFCW 2.0 (Tram Forward Collision Warning) este un sistem anticoliziune destinat să sporească siguranța călătorilor CTP și a altor participanți la trafic. Acesta utilizează tehnologii similare celor din industria auto și a fost instalat pentru teste pe un tramvai, în prima fază a implementării.

Rolul sistemului TFCW este de a avertiza vatmanii cu privire la obstacolele aflate pe șine, mai ales în condiții de vizibilitate redusă. Această tehnologie avansată permite evitarea accidentelor și reducerea semnificativă a daunelor produse. În prezent, sistemul TFCW este deja utilizat cu succes în peste 1500 de tramvaie din diferite orașe din SUA, Australia, Germania, Olanda, Cehia și Ungaria.

 

Primarul Emil Boc a felicitat echipa Centrului de Inginerie Bosch pentru aniversarea a 10 ani de activitate în Cluj-Napoca, subliniind faptul că acesta este doar un exemplu al contribuției semnificative a orașului la inovarea din Uniunea Europeană. Cluj-Napoca devine astfel un pol de dezvoltare a tehnologiilor de ultimă generație, cu un ecosistem local de inovare ce generează idei inovative și soluții care îmbunătățesc viața oamenilor.

Prin această inițiativă, Cluj-Napoca se consolidează ca un oraș de referință în domeniul inovației și al dezvoltării tehnologice. Primarul a subliniat că administrația publică va continua să sprijine proiectele care generează plusvaloare și consolidează direcția orașului de a trece de la “Made in Cluj-Napoca” la “Invented in Cluj-Napoca”.

Sursa: efainlacluj

Comentarii