CNN: Pacificul de Sud, noua arenă în care SUA și China își dispută supremația geopolitică

marți, 07 iunie 2022, 07:28
2 MIN
 CNN: Pacificul de Sud, noua arenă în care SUA și China își dispută supremația geopolitică

Statele insulare care se întind în tot Pacificul de Sud și cunoscute mai mult pentru potențialul lor turistic decât pentru resursele naturale pe care le dețin, nu par să prezinte, la prima vedere, o valoare geopolitică însemnată, însă, cu toate acestea, arhipelagurile vulcanice izolate de restul lumii au devenit cea mai nouă arenă în care SUA și China își dispută supremația, scrie CNN.

Această competiție a ajuns în centrul atenției în ultimele zile, când ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a încheiat un tur de zece zile în care a vizitat opt țări din Pacificul de Sud pentru a promova cooperarea și un plan economic prin care Beijingul încearcă să își extindă rolul în regiune.

Vizita lui Wang și știrile despre propunerea Beijingului nu au fost privite cu ochi buni de alte puteri care au interese de mult timp în zona Pacificului de Sud, precum Australia, Noua Zeelandă și SUA. Washingtonul a anunțat săptămâna trecută că își va intensifica sprijinul pentru țările din regiune, iar Canberra și-a trimis ministrul de externe într-un tur diplomatic prin care să îi facă concurență Chinei.

Încercările Chinei de a forma un pact nu au primit sprijinul celor 10 țări pe care ministrul chinez le-a vizitat, însă Wang a lăsat în urma lui un mesaj clar al interesului pe care Beijingul îl arată pentru regiunea Pacificului de Sud. Foto: Profimedia Images
Încercările Chinei de a forma un pact nu au primit în general sprijinul celor 10 țări pe care ministrul chinez le-a vizitat, însă Wang a lăsat în urma lui un mesaj clar al interesului pe care Beijingul îl arată pentru regiunea Pacificului de Sud, iar vizita sa a ridicat noi întrebări despre felul în care națiunile insulare vor reuși să gestioneze tensiunile în creștere dintre marile puteri.

Din punctul de vedere al Statelor Unite și al Australiei, Beijingul își îmbunătățește relațiile cu capitalele statelor insulare sub pretextul că negociază proiecte de infrastructură sau acorduri modeste de securitate, în timp ce își sporește prezența militară din regiune.

Mai mult, pe digi24

Comentarii