De Business

Punem punctul pe știi

Coaliţia PSD-PNL-UDMR a făcut cadou, pe şest, OMV Petrom un miliard de euro

marți, 09 mai 2023, 15:12
2 MIN
 Coaliţia PSD-PNL-UDMR a făcut cadou, pe şest, OMV Petrom un miliard de euro

Coaliţia PSD-PNL-UDMR a îndulcit săptămâna trecută în mare linişte, fără nici un anunţ public, prevederea legislativă care impunea o suprataxă de 60% pe veniturile extraordinare ale companiilor petroliere. Suprataxa fusese impusă tot fără dezbatere publică în decembrie 2022 de guvernul Ciucă prin ordonanţă de urgenţă. Cum s-a ajuns la diluarea taxei? 

Principala companie vizată, OMV Petrom, a avut cel puţin două întâlniri cu premierul Nicolae Ciucă ce nu au fost comunicate public. Modificarea din Parlament face ca suprataxa prevăzută pentru OMV Petrom să fie de circa 300 de milioane de euro, faţă de suma iniţială de peste 1 miliard de euro pe care liderii coaliţiei o cereau de la compania cu capital austriac şi românesc.

Cum s-a făcut aranjamentul?

  • În decembrie 2022, guvernul a adoptat o OUG care prevedea că toate companiile de petrol şi gaze trebuie să plătească un impozit suplimentar de 60% pe profiturile excedentare, adică profiturile care în 2022 şi 2023 depăşesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile ale perioadei 2018-2021. Analişti şi reprezentanţi ai mediului de afaceri au criticat dur atunci atât metoda netransparentă de adoptare a OUG, practic impusă peste noapte, cât şi modul arbitrar de stabilire a cuantumului suprataxei, în condiţiile în care regulamentul UE care a stat la baza OUG lasă la latitudinea guvernelor naţionale acest cuantum.
  • Imediat, OMV Petrom a anunţat că taxa nu i se aplică, pentru că nu se încadrează în condiţiile puse de Guvernul Romaniei, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite. Calculele iniţiale arătau că OMV Petrom urma să plătească o suprataxă de circa 1,5 miliarde de euro
  • În Parlament, coaliţia a adăugat un amendament care ar fi inclus şi OMV Petrom printre companiile vizate. E vorba de un amendamentul al deputatului Alexandru Nazare, despre care surse din piaţă spun însă că era şi el contestabil de către OMV Petrom. Legea a fost adoptată de Parlament la 29 martie.
  • Legea a fost întoarsă însă la Parlament de preşedintele Klaus Iohannis, care a scris în cererea de reexaminare din 13 aprilie că ”unele dispoziţii nu sunt îndeajuns de clare”, fără să explice însă la ce articole din lege se referă. Este neobişnuit ca preşedintele Iohannis să trimită Parlamentului o cerere de reexaminare în termeni atât de vagi. De obicei, cererile Cotroceniului indică cu precizie dispoziţiile pe care preşedintele le cere reexaminate şi modificate.
  • Coaliţia PSD-PNL-UDMR a trecut în mare viteză prin Senat şi Camera Deputaţilor modificări substanţiale la OUG iniţială. Amendamentele, votat în Senat şi în Camera Deputaţilor pe 2 mai şi 3 mai, au îndulcit serios prevederile iniţiale. Astfel, amendamentele reduc puternic suma care trebuie plătită de OMV Petrom până la circa 300 de milioane de euro şi scutesc Black Sea Oil&Gas de la plata acestei taxe.

Vezi mai multe detalii pe G4MEDIA

Comentarii