Comisia Europeană anunţă noua ţintă verde: reducerea cu 90% a emisiilor până în 2040

marți, 06 februarie 2024, 19:45
1 MIN
 Comisia Europeană anunţă noua ţintă verde: reducerea cu 90% a emisiilor până în 2040

Noua ţintă de reducere a emisiilor de carbon pe care a anunţat-o marţi Comisia Europeană este de 90% până în 2040. Este ”cea mai ambiţioasă” încercare de până acum de a menţine încălzirea globală sub limita de 1,5 grade Celsius – potrivit oficialilor europeni.

Programul anunţat marţi de Comisia Europeană ar plasa continentul european în fruntea eforturilor globale de combatere a schimbărilor climatice şi va necesita o restructurare semnificativă a economiilor şi schimburilor comerciale ale statelor membre UE.

Cu toate acestea, programul „verde” va stârni controverse şi dezbateri aprige între guvernele statelor membre şi cu proprii cetăţeni – mai ales că deja Uniunea se confruntă deja cu ratarea unora dintre obiectivele existente precum şi cu efectele politicilor verzi asupra economiilor.

Iată principalele lucruri de ştiut – potrivit documentului oficial – despre programul anunţat de Comisia Europeană pentru eliminarea emisiilor până la jumătatea secolului XXI:

Obiectivul recomandat de CE de a reduce cu 90% emisiile va intensifica controversele privind politicile UE în materie de climă:

blocul comunitar are deja stabilite două obiective obligatorii din punct de vedere juridic – reducerea emisiilor cu 55% până la finele acestui deceniu (obiectiv deocamdată întârziat de criza energetică) şi atingerea celebrului „zero net” până la jumătatea secolului.

Obiectivul este ca 2040 să reprezinte un punct de cotitură în politicile climatice, dar îi revine sarcina ingrată următoarei Comisii formate după alegerile europarlamnetare din iunie de a accelera şi a impune noi reglementări în domeniu.

Vezi mai multe detalii pe cursdeguvernare.ro

 

Comentarii