Comitetul anti-tortură al Consiliului Europei a găsit condiţii deplorabile la Spitalul Pădureni-Grajduri

joi, 05 octombrie 2023, 11:10
3 MIN
 Comitetul anti-tortură al Consiliului Europei a găsit condiţii deplorabile la Spitalul Pădureni-Grajduri

Un control al comitetului anti-tortură al Consiliului Europei a a găsit condiţii deplorabile pentru pacienţii internaţi la Spitalul Pădureni-Grajduri.

“În ansamblu, pacienţii întâlniţi de delegaţia CPT au vorbit în mod pozitiv despre personal, în special despre personalul de îngrijire. Cu toate acestea, au fost primite acuzaţii de tratament abuziv la patru spitale, în special în secţia de boli psihice acute pentru bărbaţi de la Clinica Psihiatrică Botoşani şi la Spitalul Pădureni-Grajduri. Tratamentul abuziv consta în loviri, palme şi în faptul că pacienţii erau împinşi şi strigaţi la de personalul auxiliar pentru infracţiuni sau accidente minore sau ca parte a unei intervenţii de restricţionare sau ca parte a unei pedepse în încercarea de a controla pacienţii într-un mediu adesea periculos, agitat şi subdimensionat.

Tratamentul pacienţilor psihiatrici se baza în primul rând pe farmacoterapie, iar CPT solicită luarea măsurilor necesare pentru aplicarea unor abordări moderne de tratament clinic multidisciplinar.

În ceea ce priveşte imobilizarea pacienţilor agitaţi la pat cu curele, CPT afirmă că astfel de măsuri nu ar trebui să mai fie aplicate copiilor. În schimb, personalul ar trebui să fie instruit în tehnici de restricţionare manuală, iar secţiile pentru copii ar trebui să dispună de camere de calmare. Măsurile de siguranţă referitoare la utilizarea măsurilor de restricţionare, cum ar fi înregistrarea corectă a fiecărei utilizări şi durate, ar trebui întărite.

CPT a constatat, de asemenea, că spitalele ocoleau prevederile Legii privind sănătatea mintală pentru a interna pacienţii în mod voluntar. Alte măsuri de protecţie, cum ar fi consimţământul pentru tratament, informarea pacientului şi procedurile de plângere, trebuie, de asemenea, consolidate”, se arată într-un raport al comitetul anti-tortură al Consiliului Europei.

„Ziarul de Iaşi” a scris în repetate rânduri despre aglomeraţia peste măsură din această unitate medicală. Spre exemplu, în 2021, în raportul prin care managerul actual câştiga un nou mandat, se menţiona faptul că spitalul are o capacitate de 240 de paturi, însă sunt internaţi 395 de pacienţi, cu 155 (40%) mai mulţi decât ar trebui. Acest lucru este cauzat de faptul că aici internarea se face doar prin hotărâre judecătorească, aici fiind pacienţi cu afecţiuni psihice deosebit de grave, care reprezintă un pericol pentru ei şi pentru societate, internaţi în baza unor sentinţe penale definitive pentru omoruri, viol, tâlhărie, dar care atunci când au comis faptele nu au avut discernământ, conform expertizelor medico-legale psihiatrice.

Cititi si: Supraaglomerare la spitalul de la Grajduri: pe fiecare două locuri stau trei pacienţi periculoşi

Aglomeraţia era şi mai mare în 2018, când un control al Ministerului Sănătăţii, despre care „Ziarul de Iaşi” a scris pe larg, a descoperit faptul că erau internaţi 400 de pacienţi pe cele 240 de paturi, un grad de ocupare de 173%. La momentul respectiv, conducerea unităţii medicale explica faptul că nu poate fi remediată problema decât prin construirea de noi pavilioane.

Cititi si: Bolnavii psihic stau claie peste grămadă la Grajduri. 400 pacienți, 240 paturi

Iar un raport al Avocatului Poporului din 2019 a descoperit şi că tratamentul pacienţilor lasă de dorit: spre exemplu, un pacient fusese imobilizat de 212 ori pe parcursul unui an.

Cititi si: Pacienţi la „fără clanţă“, alții legați, apă nepotabilă în spitalul-lagăr de la Grajduri

Comentarii