De Business

Punem punctul pe știi

Compania TMK, controlata de rusi, cere guvernului României să fie exceptată de sancţiuni

joi, 17 martie 2022, 11:26
2 MIN
 Compania TMK, controlata de rusi, cere guvernului României să fie exceptată de sancţiuni

Producătorul de ţevi TMK, controlat de oligarhul rus Dimitri Pumpianski, este prima companie care recunoaşte, într-o scrisoare oficială, că a fost sancţionată de autorităţile române pentru legăturile sale cu regimul de la Kremlin, responsabil de războiul din Ucraina. 

Reprezentanţii societăţii TMK Artrom SA, care deţine combinatul din Slatina, i-au solicitat astăzi premierului Nicolae Ciucă să îi scoată de pe lista neagră a sancţiunilor, pe motiv că şi-au schimbat recent acţionariatul şi, prin urmare, nu mai există o justificare pentru a le fi restricţionată activitatea financiară.

Şeful executivului declara recent că trei companii şi două persoane fizice se află în atenţia autorităţilor române pentru a fi supuse sancţiunilor aplicate de Consiliul European în urma invaziei ruse în Ucraina.

Newsweek România a solicitat mai multe precizări legate de această investigaţie, dar Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), instituţia responsabilă cu restricţionarea fondurilor, nu a răspuns încă. Guvernul României susţine că astfel de date nu pot fi făcute încă publice: "Investigaţiile specifice aplicării sancţiunilor internaţionale sunt în stadiu avansat de finalizare.

La acest moment, nu putem oferi alte detalii, informaţiile de această natură fiind supuse secretului fiscal până la finalizarea investigaţiilor. Rezultatele vor fi făcute publice la momentul adoptării unor decizii, în conformitate cu prevederile legale în vigoare“, se arată în răspunsul guvernului. Pe baza informaţiilor primite de la instituţiile abilitate, până în prezent, ANAF derulează proceduri specifice pentru un număr de 3 persoane juridice care ar putea avea legături cu 2 persoane fizice, respectiv o persoană juridică, listate în Regulamente/Decizii europene".

Citiţi materialul integral pe newsweek.ro

 

Comentarii