Complicațiile bolii hemoroidale

miercuri, 08 februarie 2023, 02:02
2 MIN
 Complicațiile bolii hemoroidale

În general boala hemoroidală evoluează pe parcursul a perioade lungi din viața pacienților cu episoade de acutizare și perioade de acalmie.

În cursul acutizărilor simptomatologia specifică se amplifică, se pot supraadăuga alte afecțiuni din sfera proctologică ( fisuri anale, abcese perianale, etc.) sau survin complicații ale bolii hemoroidale.

Acestea pot consta în: 

  • tromboza hemoroidală survine atunci când, datorită mișcării de exteriorizare – reintegrare a unui pachet hemoroidal, sângele din interiorul acestuia se coagulează, cu apariția unui cheag aderent la peretele venos care declanșează o cascada de fenomene inflamatorii.

Consecinţa este mărirea în volum a acelui hemoroid care devine foarte dureros şi deseori sângerează. Tratamentul constă în administrarea de medicamente venotonice, aplicarea locală de creme sau supozitoare, băi locale la temperatura corpului și, uneori, intervenții chirurgicale minore pentru îndepărtarea cheagului.

Toate acestea pot fi eficiente doar împreună cu schimbarea stilului de viaţă şi îmbunătățirea tranzitului intestinal. 

  • o situație particulară o reprezintă prolapsul hemoroidal încarcerat care survine în urma exteriorizării acute a tuturor celor trei pachete hemoroidale ce nu se mai pot reintegra, urmată de tromboza acestora.

În această situație alimentarea cu sânge a hemoroizilor este afectată, riscul cel mai mare fiind necrozarea lor, motiv pentru care intervenția chirurgicală în urgenţă este necesară.

  • anemia consecutivă sângerărilor repetate din pachetele hemoroidale poate duce la scăderea până la valori remarcabil de mici ale hemoglobinei responsabile de oboseala permanentă pe care o acuză pacientul.

Pe lângă o dietă corespunzătoare şi suplimentarea cu fier sunt necesare explorări suplimentare care să excludă alte cauze ce pot provoca sau pot contribui la apariţia anemiei.

Deşi, în general, niciuna dintre aceste complicații nu amenință viața, amploarea simptomatologiei reclamă tratament medical sau chirurgical, după caz, ce are drept scop ameliorarea suferinței și restabilirea cât mai rapidă a stării de sănătate a pacientului.

Dr. Gabriela CANSCHI

Medic primar chirurgie generală

Spitalul Clinic CF Iaşi

Comentarii