Conferinţă online despre energiile care se pot obţine din mediul marin, la Universitatea Gh. Asachi

miercuri, 24 februarie 2021, 02:50
2 MIN
 Conferinţă online despre energiile care se pot obţine din mediul marin, la Universitatea Gh. Asachi

Modul în care putem obţine energie regenerabilă din mediul marin, mai ales în contextul schimbărilor climatice, va fi prezentat astăzi, 24 februarie, în cadrul unei conferinţe organizate de către Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi şi academicianul Bogdan Simionescu, vicepreşedintele Academiei Române. Invitatul special al conferinţei este prof. univ. dr. ing. Eugen Rusu, cadru didactic la Universitatea "Dunărea de Jos din Galaţi" şi profesor la Centrul pentru tehnologii marine şi inginerie oceanică de la Universitatea Lisabona din Portugalia. Acesta s-a specializat în dezvoltarea tehnicilor de măsurare şi analiză a datelor din mediul marin, este expert al Comisiei Europene şi a fost cercetător consultant la NATO în 2005, la Centrul pentru Cercetare Maritimă şi de Experimentare din Spezia, Italia.

Dezbaterea, intitulată "Energia regenerabilă din mediul marin în contextul schimbărilor climatice", face parte din seria de conferinţe "Moştenirea lui Asachi", conferinţe organizate periodic de către Politehnica ieşeană şi academicianul Bogdan Simionescu. Evenimentul va avea loc astăzi, de la ora 12.00, putând fi urmărit pe platforma Zoom. În cadrul acestuia, prof. univ. dr. ing. Eugen Rusu va prezenta o analiză pe subiectul energiei regenerabile, mai ales în contextul în care schimbările climatice au devenit tot mai evidente. "În conformitate cu analizele realizate de NASA, temperatura medie globală a crescut din 1880 cu aproximativ 0.8º Celsius, iar 2/3 din aceasta încălzire a fost înregistrată din 1975. Această creştere relativ accentuată a temperaturii are implicaţii semnificative. În consecinţă, reducerea emisiilor reprezintă un pas important în diminuarea impactului schimbărilor climatice. În mod evident, aceasta implică o tranziţie către resurse de energie nepoluante, iar mediul marin reprezintă o sursă foarte importantă în această direcţie", a precizat prof. univ. dr. ing. Eugen Rusu.

În cadrul conferinţei de astăzi, Eugen Rusu va prezenta aspecte cu privire la extragerea energiei regenerabile din mediul marin, incluzând utilizarea unor instrumente precum modelele numerice pentru valuri şi curenţi. Astfel, energia valurilor şi vânturilor maritime ar putea reprezenta o sursă importantă de energie mai ales că, potrivit concluziei cercetătorilor, această energie va fi în creştere la nivelul anilor 2050, cu precădere în zona de Vest a Mării Negre. Totodată, Eugen Rusu menţionează că aceste schimbări climatice vor duce şi la o creştere a evenimentelor extreme.

 

Comentarii