Consiliul Judeţean îşi mai trece un muzeu în palmares

Clădirea este al patrulea edificiu de acest fel din 2017 încoace care urmează să fie consolidat şi restaurat pe fonduri europene.

sâmbătă, 29 decembrie 2018, 02:50
1 MIN
 Consiliul Judeţean îşi mai trece un muzeu în palmares

Şefii Consiliului Judeţean şi Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est au bătut palma asupra finanţării lucrărilor de consolidare şi restaurare de la Casa Memorială „Nicolae Gane”. Mai mult, suma de 5,75 milioane de lei, cât a fost estimat proiectul, se referă nu doar la reabilitare, ci şi la reintroducerea muzeului în circuitul turistic. 

Contractul de finanţare a fost semnat de preşedintele CJ, Maricel Popa, şi de directorul general al ADRNE, Vasile Asandei. Durata de implementare este de 56 de luni, ceea ce înseamnă că, în cel mult patru ani şi jumătate, Casa „Nicolae Gane” va putea fi vizitată din nou. Practic, urmează să fie refăcute zidurile clădirii, şarpanta, sistemul de preluare şi evacuare a apelor pluviale şi trotuarele şi va fi achiziţionat mobilier nou pentru exponate. Muzeul va găzdui expoziţii permanente şi temporare (fotografie, artă plastică, colecţii de manuscrise, arhitectură şi design), un laborator de restaurare a cărţilor şi activităţi de legătorie.

Este al patrulea muzeu restaurat de CJ, după Casa „Dosoftei”, Casa „Pogor” şi noul muzeu al literaturii care va fi deschis anul viitor în imobilul de pe strada Vasile Alecsandri nr. 6 (fosta Chestură). Declarată muzeu în 1993, Casa Memorială „Nicolae Gane” este în conservare din 2006, când a fost închisă din cauza structurii de rezistenţă serios afectate. În seria reabilitărilor urmează Bojdeuca „Ion Creangă” şi Casa Memorială „Constantin Negruzzi” din Hermeziu (Trifeşti). 

Comentarii