Consiliul Judeţean trimite un vlăstar al Teiului lui Eminescu la Praga

luni, 18 martie 2024, 07:37
2 MIN
 Consiliul Judeţean trimite un vlăstar al Teiului lui Eminescu la Praga

Ambasada României din capitala Cehiei îl așteaptă pe șeful CJ pe 4 aprilie pentru acest eveniment și i-a pregătit mai multe întrevederi cu personalități locale

 

Aleșii județului au votat săptămâna trecută, într-o ședință convocată din scurt, alocarea a 12,5 mii de lei ca să obțină de la Grădina Botanică a Universității „Al.I. Cuza” o „clonă” din Teiul lui Eminescu pe care să o trimită la Praga, ca să fie plantată într-un parc de acolo. De ce capitala Cehiei? – pentru că în timpul scurtei șederi a poetului național acolo, în 1869, a făcut cea mai celebră fotografie, în Piața Sf. Wenceslas. Din bugetul județului va fi realizată și o inscripție pe o placă ce va fi amplasată lângă arbore, în Piața Náměstí Míru. Pentru realizarea acestui proiect, Consiliul Județean trebuie să încheie și un Acord de cooperare cu Universitatea „Al.I. Cuza”.

Solicitarea a venit din partea ambasadoarei României la Praga, Maria-Antoaneta Barta, care i-a transmis președintelui Costel Alexe că, „în perspectiva vizitei pe care o veți efectua cu această ocazie, Ambasada României la Praga este în curs de pregătire a întrevederilor cu reprezentanți ai autorităților regionale și locale, ai comunității românești, precum și ai mediului economic ceh, în scopul dezvoltării relațiilor economice și în alte domenii de activitate specifice autorităților publice locale, menite să contribuie la întărirea relațiilor bilaterale între autoritățile administrative din Iași și Praga”. Evenimentul este programat pentru ziua de 4 aprilie.

În octombrie 2017, un vlăstar din Teiul lui Eminescu a fost plantat în Stadtpark din Viena. În parcul din centrul capitalei Austriei există deja un bust al poetului, iar arborele a fost plantat  de primarul Mihai Chirica, „ajutat” de ambasadorul României la Viena, Bogdan Mazuru, de ambasadorul Republicii Moldova la Viena, Victor Osipov, de președintele Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu, de directorul Muzeului Unirii din Iași, Aurica Ichim, și de parlamentarul și istoricul austriac Harald Troch.

CITIȚI ȘI: NOI IMAGINI de la plantarea unui puiet din teiul lui Eminescu la Viena

Comentarii