Construcția unui pod peste Siret, blocată de gândaci și broaște. 8 milioane de euro în pericol

marți, 24 octombrie 2023, 14:24
2 MIN
 Construcția unui pod peste Siret, blocată de gândaci și broaște. 8 milioane de euro în pericol

Construcția unui pod peste râul Siret, care ar fi urmat să lege județele Botoșani și Suceava, a fost sistată după ce Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate a transmis că în perimetrul respectiv au fost descoperite o specie de broască și două specii de gândaci protejate de lege, a declarat, luni, președintele Consiliului Județean (CJ) Botoșani, Doina Federovici, în cadrul unei întrevederi cu ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Ea susține că, din cauza protejării acestor broaște și gândaci, autoritățile județene din Botoșani și Suceava ar putea pierde o finanțare de opt milioane de euro.

“CJ Botoșani și CJ Suceava au identificat soluțiile pentru reluarea unei investiții majore la nivelul celor două județe și mă refer aici la acel proiect blocat de ani de zile: podul de peste Siret, de la Talpa. Cele două consilii județene au semnat un acord, au realizat expertizele tehnice, mai mult decât atât, am realizat și studiul de fezabilitate pentru acest pod extrem de important pentru noi. Este o investiție de aproape opt milioane de euro, o investiție blocată de altfel de ariile protejate pentru că, în zonă, ce să vedeți, trăiesc doi gândaci: rădașca și croitorul cenușiu și, mai mult decât atât, broasca europeană de baltă”, a afirmat Federovici, conform Agerpres.
Ministrul Mediului a atras atenția că, în ciuda faptului că prin anumite zone sunt descoperite specii protejate, investițiile în infrastructura strategică nu trebuie să fie oprite.
“România este una dintre cele mai bogate țări din Europa la capitolul acesta, în timp ce alții au terminat-o și cu pădurile seculare și cu carnivorele mari și cu alte specii care la noi încă se mai găsesc. E o chestiune pe care, pe de o parte, trebuie să o protejăm, dar nu o facem în detrimentul cetățenilor, pentru care sunt convins că, fie că discutăm despre acest pod despre care spunea doamna președinte sau de alte tipuri de investiții, așa cum în alte țări s-au construit autostrăzi, mii de kilometri prin mijlocul ariilor naturale protejate, așa cum în România se construiesc autostrăzi prin ariile naturale protejate, și la Bacău avem și pod, și viaduct, prin mijlocul ariei. Au deranjat o săptămână acolo câteva păsări și în următoarea săptămână păsările s-au întors acolo unde stăteau dintotdeauna și nu s-a întâmplat nicio tragedie”, a afirmat ministrul Mircea Fechet.
La Zamostea – Talpa a existat un pod de beton armat peste Siret care a fost dinamitat în timpul celui de al Doilea Război Mondial, iar construcția lui a fost reluată în anul 1995, însă a fost abandonată dedin lipsă de fonduri. Proiectul acestui pod a fost reluat de către administrațiile județene din Botoșani și Suceava în cursul anului trecut, deoarece prin terminarea lui s-ar asigura o mai bună legătură între localitățile din zonă.

Comentarii