Contract de 6 ani pentru restaurarea Mănăstirii Cetățuia

Urmează să fie desemnat câștigătorul licitației inițiate în acest scop

miercuri, 12 octombrie 2022, 01:50
1 MIN
 Contract de 6 ani pentru restaurarea Mănăstirii Cetățuia

Patru oferte au fost înscrise în licitația pentru restaurarea și consolidarea ansamblului mănăstiresc de pe Dealul Cetățuia. Ele vin din partea unor firme cunoscute: Iașicon SA, Conest în asociere cu Artehnis, Mădbeton în asociere cu Nobel Home Servics și Abral Art Product, respectiv Construcții Unu în asociere cu Arhing SRL, Proganex 2005 și Euras. 

Procedura de licitație a fost lansată pe 8 septembrie de Compania Națională de Investiții la o valoare estimată de 24,4 milioane de lei. Evaluarea ofertelor se va face după componenta financiară (75 la sută) și după experianța profesională a echipei (25 la sută). Câștigătorul contractului va prinde un contract cu o durată de 6 ani și jumătate, din care 6 luni proiectarea, 36 de luni lucrările și alte 36 de luni perioada de garanție.

Lucrările de intervenţii cuprind toate cele şapte obiective ale ansamblului: biserica (datând din perioada 1669-1672), sala gotică (1669-1672), casa domnească (1669-1672), corpul de chilii (1911-1912), turnul clopotniţă (1670), zidul de incintă (1670) şi baia domnească – singura parte neinclusă distinct în Lista monumentelor istorice. Restaurarea nu cuprinde picturile murale şi iconostasul, pentru care „vor fi identificate ulterior surse de finanţare”, promite CNI. Practic, acum sunt vizate degradările apărute la nivelul structurii de rezistenţă ale construcţiilor care formează ansamblul.

Mănăstirea Cetățuia din Iași a fost ctitorită în secolul al XVII-lea de voievodul Gheorghe Duca, ca un complex fortificat medieval menit să ofere domnitorului și boierilor un refugiu în fața invadatorilor. La sfârșitul secolului al XIX-lea era deja o ruină și Nicolae Iorga a fost cel care a inițiat restaurarea ei în perioada interbelică. 

Comentarii