Coronavirusul ar putea scumpi medicamentele în perioada următoare

vineri, 21 februarie 2020, 02:57
2 MIN
 Coronavirusul ar putea scumpi medicamentele în perioada următoare

Producătorii de medicamente generice susţin că din cauza crizei generate de coronavirus în China există pericolul dispariţiei sau scumpirii unor medicamente în România, mai ales dacă această criză se va prelungi şi după 15 martie 2020.

„China este un mare producător de produse farmaceutice – în special din materii prime cheie, materiale intermediare şi ingrediente farmaceutice active. Există câteva sute de fabrici situate în regiunile cele mai afectate de focarul viral (provinciile Hubei şi Zhejiang, care găzduiesc peste 100 de locaţii de producţie), iar controlul asupra mişcării oamenilor din aceste provincii ar putea afecta şi producţia din celelalte provincii“, au precizat reprezentanţii Patronatului Producătorilor Industriali din România (PRIMER).

Aceştia susţin că în momentul de faţă nu pot evalua riscurile specifice cauzate de întreruperea temporară a aprovizionărilor din zonele afectate, acest lucru depinzând de reluarea producţiei şi a expedierilor din fabrici, inclusiv şi de câţi lucrători se vor întoarce la muncă.

„În mai puţin de două săptămâni am asistat la o explozie a preţurilor materiilor prime la medicamente, evident în contextul epidemiei. Deşi încă nu există sincope de aprovizionare, preţurile au crescut cu până la 500% la materiile prime care vin din China pentru fabricaţia de antibiotice, antiparazitare, hormoni, paracetamol, heparină, vitamine, aminoacizi, precum şi la multi excipienţi utilizaţi în procesul de fabricaţie“, a declarat Dragoş Damian, Director Executiv PRIMER.

Astfel, această creştere de preţuri va pune o presiune şi pe industria farmaceutică din România, fiind posibil ca în absenţa unei decizii de la Guvern sau Parlament taxa clawback să ajunge până la 35% din cifra de afaceri în trimestrul I din 2020. Din PRIMER fac parte 19 fabrici de medicamente din toată ţara.

Comentarii