COVID 19 – Weekend cu doi morţi la Terapie Intensivă, la Iaşi

luni, 20 iulie 2020, 01:50
3 MIN
 COVID 19 – Weekend cu doi morţi la Terapie Intensivă, la Iaşi

11 cazuri de infectaţi în plus, ieri, faţă de ziua precedentă, bilanţul total ajungând la Iaşi la 1.136 n din nefericire, au fost şi două decese. Un pensionar anunţat că i-a ieşit pozitiv textul a refuzat să vină la spital.

 

Iaşul a ajuns ieri la un număr de 1.136 de cazuri de coronavirus, conform datelor oferite în cursul zilei de ieri, fiind identificate 11 cazuri noi faţă de cele 1.125 câte erau sâmbătă, 18 iulie. În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, doi pacienţi care se aflau internaţi în Compartimentul de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” s-au stins din viaţă.

Autorităţile medicale nu au oferit presei date despre cei doi. În momentul de faţă, la unitatea medicală ieşeană există 60 de locuri libere în secţia unde sunt pacienţii confirmaţi cu COVID-19, iar la ATI mai sunt trei locuri disponibile. Conform conducerii spitalului, situaţia este dificilă în zona unde sunt internaţi pacienţii suspecţi cu sau fără simptome. „Trebuie să vă spun că este o schimbare de atitudine a pacienţilor: nu vor să plece acasă, doresc să rămână în spital, să se evalueze. Ca urmare, ne aflăm pe un trend ascendent, dar şi numărul de teste este în creştere, ceea ce este un lucru pozitiv, pentru că se descoperă tot mai mulţi pacienţi cu COVID-19”, a declarat prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Un pensionar pozitiv a refuzat să vină la spital

La nivel naţional, până la această dată, au fost prelucrate 958.622 de teste, iar în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 465 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112. Pe de altă parte, zilele trecute, în Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon”, pentru prima dată, unul dintre pacienţii care au fost diagnosticaţi cu coronavirus a refuzat să revină la spital după ce a fost anunţat telefonic că testul a ieşit pozitiv. Medicii susţin că bărbatul în vârstă de 70 de ani a declarat că amână momentan să sune la 112 pentru că se simte mai bine, că ştie toate riscurile la care se supune şi că va sta izolat la domiciliu împreună cu soţia sa.

De asemenea, le-a spus medicilor că, dacă starea sa de sănătate se va înrăutăţi, va solicita intervenţia unui echipaj medical. „De patru luni există pacienţi care vin în UPU pentru simptome uşoare de viroză sau pacienţi cu alte urgenţe minore la care se recoltează test pe criterii clinice. Ei semnează pe proprie răspundere că pleacă acasă, pentru că nu au criterii de internare, se izolează, şi dacă rezultatul testului pe care îl primim după 12-24 de ore este pozitiv, îi anunţăm şi vin imediat cu ambulanţa la Spitalul de Boli Infecţioase sau Spitalul de Pneumoftiziologie”, a explicat prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

În ţară, aproape 1.000 de pozitivi externaţi la cerere

Până ieri, 19 iulie, pe teritoriul ţării au fost confirmate 37.458 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19, dintre acestea 25.042 au fost externate, 22.617 fiind vindecate, iar 2.425 fiind asimptomatice, externate la zece zile de la depistare. În acelaşi timp, până în momentul de faţă, 935 de pacienţi cu test pozitiv au fost externaţi la cerere. Având în vedere contextul epidemiologic actual şi evoluţia răspândirii infecţiei cu SARS-COV-2, precum şi riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populaţiei, rămân valabile măsurile referitoare la purtarea corectă a măştii de protecţie în spaţii închise, spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, păstrarea distanţei de cel puţin 1,5 metri între persoane, precum şi curăţarea periodică a suprafeţelor de contact cu soluţie dezinfectantă. 

 

 

Comentarii