De Sănătate

Punem punctul pe știi

Creşte numărul infecţiilor respiratorii. Direcţia Sanitară spune să purtăm căciuli şi fulare

sâmbătă, 03 decembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Creşte numărul infecţiilor respiratorii. Direcţia Sanitară spune să purtăm căciuli şi fulare

În luna noiembrie, în județul Iași au fost depistate peste 24.600 de cazuri de infecții respiratorii și pneumonii, numărul lor fiind în creștere constantă de la o săptămână la alta. Inclusiv numărul internărilor din cauza acestor afecțiuni a fost unul ridicat – 797 în decursul a 30 de zile. 

În acest context al răspândirii virozelor și al temperaturilor scăzute din ultimele zile, specialiștii ne recomandă să respectăm câteva reguli de bază care ne pot feri de infectare.

Este indicată evitarea aglomerărilor urbane

În primul rând, este importantă evitarea deplasărilor în spații deschise și expunerea la frig, iar dacă deplasarea este necesară, trebuie ca îmbrăcămintea să fie potrivită pentru sezonul rece. De preferat sunt bluzele mai subțiri, dar mai multe și folosirea mijloacelor de protecție adecvate: căciuli, mănuși, fulare și încățăminte potrivită. Totodată, este indicată evitarea aglomerărilor urbane și evitarea vizitării persoanelor bolnave.

„Se va acorda o atenție specială copiilor, evitându-se situațiile în care aceștia sunt lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau situațiile în care aceștia sunt transportați pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător. Se vor consuma alimente bogate în proteine și grăsimi nesaturate (ulei de măsline, ulei de floarea-soarelui, nuci, semințe, avocado), fructe, legume și lichide (cu excepția băuturilor alcoolice)”, au precizat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași. Recomandările de a evita deplasările și frecventarea locurilor aglomerate sunt valabile mai ales în cazul persoanelor vârstnice, care suferă de afecțiuni cardiace și respiratorii.

Evitați automedicația dacă aveți simptome de gripă și răceală!

Este importantă respectarea regulilor de igienă, fiind necesară spălarea mâinilor cât mai des, obligatoriu după suflarea nasului și după venirea în contact cu persoanele bolnave. „Persoana bolnavă se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită și suficient de încălzită). În cazul acestor persoane care prezintă simptome de gripă și răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului de familie”, au mai precizat cei de la DSP Iași.

O atenție deosebită trebuie avută și în ceea ce privește încălzirea locuințelor și a spațiilor închise de locuit: este indicată evitarea folosirii instalațiilor improvizate care pot conduce la intoxicații cu monoxid de carbon. Locuințele trebuie aerisite cel puțin o dată pe zi și este contraindicată supraîncălzirea locuințelor având în vedere că șocul termic este mai mare atunci când se iese afară.

 

 

Comentarii