De Business

Punem punctul pe știi

Cristian Ghinea: Dacă nu facem reforme în sistemul de pensii, toţi banii din PNRR se blochează

miercuri, 03 noiembrie 2021, 09:59
1 MIN
 Cristian Ghinea: Dacă nu facem reforme în sistemul de pensii, toţi banii din PNRR se blochează

PNRR vine cu bani mulţi pentru România, dar şi cu reforme în absenşa cărora nu putem accesa miliardele de euro care ne revin. Unele dintre cele mai importante se referă la sistemul de pensii care trebuie schimbat din temelii, a declarat la Profit News fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, care a subliniat că ar trebui crescută contribuţia la Pilonul ll de pensii, dar şi că până anul viitor ar trebuie să avem o nouă lege a pensiilor, iar indexarea pensiilor va trebui să ţină cont de evoluţia economiei şi să fie predictibilă, ”nu dictată din pixul unui politician aflat vremelnic la cârma ţării”.

”Contribuţia ar trebui să crească. Până anul viitor, România va trebui să aibă o nouă lege a pensiilor. Indexarea va trebui să ţină cont de evoluţia economiei şi să fie predictibilă, nu dictată din pixul unui politician aflat vremelnic la cârma ţării. Autorităţile trebuie să reducă posibilităţile de pensionare anticipată şi să încurajeze pensionarea la 70 de ani. Nu va fi însă obligatoriu. Până în 2035, vârsta de pensionare va trebui să fie de 65 de ani, egală pentru bărbaţi şi femei. Nu mai putem adăuga categorii noi de pensionari speciali, dar legea nu prevede clar să renunţăm la multele pe care le avem deja”, a declarat Ghinea.

El a precizează, însă, că un lucru e cert: ”Statul nu se va putea atinge de pensiile speciale reglementate de Decizii ale CCR, cum ar fi magistraţii”.

Emisiunea Talk News, cu Alina Manolache, Cristi Citre şi Sebastian Zachmann, este difuzată de la 19 la 21, în fiecare zi, de luni până joi, la Profit News TV. 

Comentarii