Criza de sânge: cazurile disperate ale unor bolnavi de leucemie

vineri, 09 iulie 2021, 01:56
2 MIN
 Criza de sânge: cazurile disperate ale unor bolnavi de leucemie

Criză de donatori la Centrul de Transfuzii Sanguine Iaşi. În ultimele zile, numărul celor care donează sânge s-a redus la jumătate. “În momentul de faţă nu putem vorbi de existenţa unor stocuri de componentă sanguină la nivelul Centrului Regional de Transfuzii Iaşi, tocmai datorită faptului că numărul donatorilor este extrem de mic, comparativ cu solicitările pe care spitalele le trimit către CRTS şi având în vedere numărul mare de pacienţi aflaţi în situaţia de a avea nevoie de transfuzie de sânge. 

În ultima perioadă de timp, numărul mediu al donatorilor a fost de aproximativ 40 pe zi. Bineînţeles că acest număr este total insuficient. Noi am estimat de-a lungul timpului o nevoie de minim 80 de persoane care să doneze pe zi. Au fost zile în care am avut un număr de 22 de donatori eligibili", a declarat Lavinia Scripcaru, directorul CRTS Iaşi. În acelaşi timp, reţelele de socializare sunt pline de anunţuri disperate ale apărţinătorilor celor aflaţi în spitale şi au nevoie urgentă de sânge sau componente de sânge.

Este şi cazul lui Eduardo Carlos Dusciuc, de 13 ani, care recent a fost diagnosticat cu leucemie şi se află internat la Secţia de Oncologie Pediatrică din cadrul Spitalului Sfânta Maria. Familia face un apel către donatorii trombocitari, băiatul având nevoie de trombocite grupa AB4 negativ. Un alt caz dramatic este a lui Liviu Ştefan Manoilă, un tânăr de 32 de ani, diagnosticat cu leucemie acută limfoblastică şi care are nevoie urgentă de trombocite de la bărbaţi cu vârsta până în 45 de ani, cu grupa de sânge A II pozitiv. Şi exemplele curg. "Cererile zilnice depăşesc 200 de unităţi în condiţiile în care după cum spuneam, media donatorilor este de 40. Plecăm de la ideea şi trebuie să luăm în consideraţie faptul că de la donatorii vechi se pot obţine dintr-o singură unitate de sânge un număr de maxim trei componente sanguine", a adăugat Lavinia Scripcaru.

Comentarii