De Business

Punem punctul pe știi

Cu cât ar creşte impozitele pe proprietate pe noua propunere de ordonanţă

joi, 06 octombrie 2022, 10:11
2 MIN
 Cu cât ar creşte impozitele pe proprietate pe noua propunere de ordonanţă

Ordonanţa creşterilor de taxe ar putea fi modificată în Parlament, inclusiv pe zona de impozite pe proprietate. Aşadar, este posibil ca începând cu 1 ianuarie 2023 valorile impozabile să crească cu circa 50%. Adrian Vascu senior partner Veridio şi fost preşedinte ANEVAR a făcut o scurtă analiză a propunerii pe site-ul său. 

Apartament situat în Bucureşti, etaj zona A, etaj 3, an construcţie 1950, suprafaţa desfăşurată 99,71 mp, valoare impozabilă la 31 decembrie 2021 – 204.878 lei şi impozit anual 204 lei. Noua valoare impozabilă ar rezulta cca. 307.317 lei care, dacă se menţine cota de impozitare de 0,1%, va conduce la o valoare a impozitului în anul viitor de 307 lei faţă de 204 lei în acest an.

Adrian Vascu mai spune că dacă se va modifica nivelul cotelor de impozitare, în sensul diminuării, atunci e posibil ca impozitul să nu crească în acelaşi ritm ca valoarea impozabilă. 

Potrivit lui Vascu, valoarea impozabilă se va referi la clădire şi terenul aferent şi nu distinct la clădiri şi teren cum se realiza până în prezent. În acest sens, contribuabilii cărora le-au expirat cei 5 ani de la ultima reevaluare, vor solicita un raport de evaluare la începutul anului 2023, în care evaluatorii autorizaţi vor include şi valoarea de teren aferentă clădirii. Nu se va mai aplica GEV 500 din forma actuală, ci standardele de evaluare în vigoare specifice evaluării unei proprietăţi imobiliare şi, eventual, alocarea valorii pentru a fi mai facil pentru autorităţile locale când sunt mai multe clădiri.

El a dat ca exemplu spaţii comerciale aflate la parter de bloc în număr de 20 care în anul 2017 aveau o valoare impozabilă de cca 7.450 mii lei, iar după noul sistem propus incluzând şi aportul valorii terenului, valoarea impozabila poate deveni cca. 15.543 mii lei. Cresterea rezultată este o dublare a valorii impozabile.

Cititi materialul integral pe hotnews.ro

Comentarii