Cum a fost păcălită o ţară întreagă de câţiva securişti

marți, 11 aprilie 2023, 01:50
4 MIN
 Cum a fost păcălită o ţară întreagă de câţiva securişti

Puterea a reuşit în câteva ore să inverseze vectorii tensiunii sociale introducând pe agenda publică un subiect cu potenţial emoţional mai ridicat, verificat în prealabil.

Scurtă recapitulare. Miercuri, 29 martie, Senatul a adoptat în calitate de primă cameră sesizată o aşa-zisă reformă a pensiilor speciale. În fapt, un proiect scandalos care ciupeşte pe ici pe colo din privilegiile a sute de mii de „super-bugetari”, fără să se atingă de veniturile actualilor pensionari de lux. În acea dimineaţă de martie, pentru prima dată de când România este condusă de un general, climatul social devenise insuportabil pentru actuala majoritate. Subiectul pensiilor speciale făcea prima pagină în presă, era rostogolit inclusiv la televiziunile prietenoase guvernului, se discuta despre privilegii în autobuz şi la dentist. Cu ochii pe sondaje şi scoşi din sărite, liberalii şi pesediştii întreţineau flacăra prin declaraţii arogante despre cât de puţin înseamnă 4000 de lei pentru un cineva pensionat la 45 de ani. Se atinsese punctul de fierbere.

Asta se întâmpla miercuri, 29 martie, în zori. Pe la prânz, subiectul zilei avea să devină altul. În aceeaşi şedinţă, de nicăieri, senatorii majorităţii au inventat un prag al prejudiciului de 250.000 de lei pentru incriminarea infracţiunii de abuz în serviciu. Presa şi opinia publică au plecat imediat după fentă. Cumva firesc. Era proiectul de suflet al lui Liviu Dragnea care a scos sute de mii de oameni în stradă cu 5 ani ani mai devreme, doar suma fiind ajustată cu „inflaţia”. S-au anunţat noi proteste, reţelele de socializare vuiau pe subiect, se citea indignarea până şi pe „scroll-urile” televiziunilor de casă ale PSD şi PNL (adică toate). Se căutau, fireşte, vinovaţii. Mai ales că senatorii majorităţii admiteau că nu ştiu de unde a apărut „pragul”, că au votat în orb să nu supere conducerea, dar acum că înţeleg ce-au făcut, le pare rău. Câţiva suspecţi au fost repede identificaţi. În duminica anterioară, la o şedinţă a coaliţiei în cadru restrâns, la care au participat Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, s-a pus ţara la cale. De undeva de acolo ar fi plecat şerveţelul cu numărul de şase cifre, dar cine exact a mâzgâlit patru zerouri a rămas un mister până în ziua de astăzi. Altfel, politicieni responsabili, liberalii şi pesediştii şi-au suflecat repede mânecile şi s-au pus pe reparat pragul. Ministerul Justiţiei le-a propus o valoare de 9.000 de lei, în condiţiile în care Curtea Constituţională a decis că abuzul în serviciu poate fi incriminat doar de la un cuantum al prejudiciului în sus. Parlamentarii puterii s-au prefăcut că nu înţeleg şi au scos pragul de tot. Au lăsat practic deschisă cutia Pandorei pentru toţi infractorii care pot în continuare să ridice excepţii de neconstituţionalitate dacă sunt prinşi că abuzează de funcţie. Publicul larg a rămas însă cu impresia că PSD şi PNL au tăiat răul de la rădăcină, că nu există grad de comparaţie între ticăloşia lui Dragnea şi erorile umane ale cuplului Ciucă-Ciolacu. Cât despre pensiile speciale care ţineau prima pagină pe 29 martie… Nu mai interesează pe nimeni, emoţia s-a stins.

Inventarea unui prag pentru abuzul în serviciu în chiar ziua votului la pensiile speciale va rămâne consemnată în manualele de marketing politic. Puterea a reuşit în câteva ore să inverseze vectorii tensiunii sociale introducând pe agenda publică un subiect cu potenţial emoţional mai ridicat, verificat în prealabil. O manipulare aparent uşor de identificat şi de jucat într-o ţară cu un echilibru real al puterilor în stat, cu o societate civilă matură politic şi o presă curioasă. Nu-i cazul României, şi asta spune multe despre noi. Cât despre ei, suspecţii care în „duminica dinainte” au scris zerourile pe şerveţel pentru a îngropa scandalul, nu-s atât de greu de identificat. Foşti şi actuali securişti care cu o mână încasează pensia specială, iar cu cealaltă semnează referate de consultanţă politică. Sunt pline instituţiile statului de ei.

Comentarii