Cum a mimat Vasile Dîncu, ministrul Apărării, lupta pentru descentralizare

sâmbătă, 29 ianuarie 2022, 11:58
2 MIN
 Cum a mimat Vasile Dîncu, ministrul Apărării, lupta pentru descentralizare

Din opoziție, Vasile Dîncu a militat pentru descentralizarea României. De câte ori s-a aflat la putere, Dîncu nu a realizat nimic concret în acest sens. Vicepremierul și Ministrul al Apărării, Vasile Dîncu, a oferit, zilele trecute, o serie de declarații controversate. 

De-a lungul carierei sale politice, Dîncu a făcut declarații „tari” pe tema descentralizării, susținând că Bucureștiul impune un centralism care expune celalte regiuni la sărăcie. Când a ajuns ministru la București (în trei rânduri) a realizat prea puține pentru a descentraliza administrația publică. Primarul orașului Cluj Napoca, Emil Boc, a fost categoric anul trecut.

„România, exact acum 53 de ani, a făcut o reformă administrativă și de atunci nu a mai făcut nimic. Și-a creat o structură extrem de stufoasă și nefuncțională, fără niciun pic de descentralizare…

În fiecare județ există servicii deconcentrate ale ministerelor. Polonia, o țară cu o populație aproape dublă cât România, a făcut două reforme și acum are 16 motoare de absorbție a fondurilor europene”, a declarat Emil Boc la Digi24.

Între 2001 și 2003, Dîncu a fost ministrul Informaţiilor Publice. Între 2003 – 2004 a ajuns preşedinte la Agenţia pentru Strategii Guvernamentale.

În 2004, PSD a trecut în opoziție, iar Dîncu a devenit un puternic avocat al descentralizării. 

În septembrie 2008, Dîncu lua cuvântul în plenul Senatului. A început făcând o referire la partida disputată de România împotriva Lituaniei la Cluj Napoca:

„Fotbalul este o parte a procesului de transformare a României într-o feudă a Capitalei, o recentralizare care, din când în când, are aspectele centralismului comunist.

Si aș vrea să vă spun că, dacă ne uităm în politică, o să vedem bine că, la noi, politica seamănă cu fotbalul. Sunt multe similarităţi între politică şi fotbal. Mulţi oameni de fotbal se ocupă şi de politică. Sunt mazete şi în fotbal, şi în politică, asa cum am văzut şi în meciul de sâmbătă… în programul nostru legislativ nu am văzut ca priorităţi ceea ce ar trebui să fie continuarea descentralizării României, a descentralizării administraţiei din România… Stimaţi colegi, este vorba, până la urmă, despre respectul pe care statul îl are faţă de cetăţenii săi.

Statul, din păcate, are la noi sediul doar în Capitală, într-un stat centralizat. Statul are sediul aici, în Capitală”.

Cititi materialul integral pe newsweek.ro

 

 

Comentarii