Cum arăta strada Cuza Vodă din Iaşi în urmă cu 81 de ani. Plină de morţi

miercuri, 13 iulie 2022, 17:47
2 MIN
 Cum arăta strada Cuza Vodă din Iaşi în urmă cu 81 de ani. Plină de morţi

După intrarea României în cel de-al doilea război mondial alături de Germania nazistă s-a declanșat o serie de masacre pe durata unui an în care peste 150.000 de evrei din Basarabia, Bucovina, Herța, Vechiul Regat și Transnistria au pierit, în urma deportărilor și a masacrelor comise în teritoriile administrate de regimul condus de Ion Antonescu.

La scurt timp după atacul împotriva Uniunii Sovietice a avut loc Pogromul de la Iași și Trenurile Morții.

Data: 27 iunie – 6 iulie 1941

Făptași: armata română, jandarmi, polițiști, civili, armata germană încartiruită la Iași

Victime: între 13.266 și 14.850 evrei localnici (potrivit Raportului Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel")

La scurt timp după declararea războiului, aviația sovietică a efectuat două bombardamente împotriva Iașiului, de care au fost acuzați în bloc evreii (circa 35.000, o treime din populația orașului), inclusiv de semnalizare pe timp de noapte.

În noaptea de 28 – 29 iunie au început să fie scoși evrei din casele lor, mulți au fost uciși pe loc sau pe străzi – bărbați, femei, copii – iar în cursul zilei de 29 iunie (“Duminica aceea”, cum a rămas în memoria colectivă a evreilor) mii de evrei au fost aduși în curtea Chesturii de poliție unde a avut loc pe parcursul mai multor ore un măcel, declanșat de armata română cu arme automate.

A doua zi, 30 iunie, bărbații supraviețuitori au fost duși la gară și îmbarcați în două trenuri cu vagoane de vite, cu destinațiile Podu Iloaiei și Călărași. În total 4.400 de evrei au fost urcați în cele două trenuri, dintre care 60% au murit sufocați, striviți sau împușcați de santinele.

Acuzațiile la adresa evreilor lansate de regimul Antonescu s-au dovedit false și chiar înainte de căderea acestuia la 23 august 1944 narațiunea oficială s-a schimbat. Pogromul de Iași și Trenurile Morții reprezintă cel mai mare masacru petrecut pe teritoriul actual al României.

Sursa imaginii: Muzeul Holocaustului Washington – Pe strada Cuza Vodă din Iași zac cadavre ale evreilor împușcați pe 29 și 30 iunie 1941.

Citeşte mai mult pe rfi.ro

Comentarii