Cum de a scăpat atât de ușor Prigojin de răzbunarea lui Putin?

luni, 26 iunie 2023, 12:38
2 MIN
 Cum de a scăpat atât de ușor Prigojin de răzbunarea lui Putin?

Președintele Vladimir Putin a acceptat să încheie o înțelegere cu șeful companiei de mercenari Wagner de teamă că, în caz contrar, va stârni furia unei părți importante din populația rusă care îl susține pe Evgheni Prigojin, în ciuda faptului că acesta a fost acuzat de „tentativă de lovitură de stat,” iar serviciul de securitate FSB a primit ordin să-l aresteze vineri noaptea. Analiștii americani cred că acesta este unul dintre motivele pentru care Prigojin a scăpat ușor de răzbunarea Kremlinului și, după o discuție cu președintele Aleksandr Lukașenko, și-a oprit luptătorii ce avansau spre Moscova și a anunțat că pleacă în Belarus.

Revolta mercenarilor

Trupele Wagner s-au retras duminică „în mod constant și fără incidente” din regiunile sudice Lipetsk și Voronezg, după ce negocierile dintre președintele din Belarus și Rusia au dus la un acord.

Compania de mercenari – cunoscută pentru brutalitățile comise împotriva soldaților și civililor ucrainieni – a preluat sâmbătă controlul orașului Rostov-pe-Don și asupra cartierului general militar din regiune, cel responsabil de confruntările armate din Ucraina. Prigojin a susținut că forțele sale au reușit să preia Rostovul, inclusiv mai multe instalații militare, fără să tragă un singur foc de armă.

Prigojin – împotriva căruia serviciul secret rus de securitate FSB a anunțat vineri noapte că a început o anchetă – a cerut să se întâlnească cu șefii ruși ai Apărării.

Într-o alocuțiune televizată, liderul de la Kremlin a răspuns la „tentativa de lovitură de stat,” afirmând: „Aceasta este o campanie aventurieră criminală. Este echivalentă cu o revoltă armată. Rusia se va apăra. Luptăm pentru viața și securitatea cetățenilor noștri și pentru integritatea noastră teritorială. Este o încercare de a ne submina din interior. Aceasta este trădare.”

Înregistrări video, postate aparent de localnici ruși, dar care nu au fost confirmate independent, au arătat convoaie ale grupului Wagner îndreptându-se spre capitala federației într-un „marș al dreptății.” Primarul din Moscova a anunţat că impunerea de măsuri antiteroriste pentru a întări securitatea în capitala Rusiei. În acest timp, autostrăzile spre metropola rusă au fost blocate cu camioane cu nisip și ciment, iar unele dintre drumuri au fost excavate – totul pentru a opri înaintarea mercenarilor rebeli.

Forțele lui Wagner, aproximativ 25.000 de oameni, au ignorat apelurile generalilor ruși de a renunța la acțiunea lor. Prigojin a spus anterior că luptătorii Wagner nu se vor preda: „Nu vrem ca țara să trăiască în corupție, înșelăciune și birocrație.”

Într-un final, Prigojin a fost de acord să oprească avansarea spre Moscova când o parte din forțele sale se aflau la circa 200 de kilometri de oraș pentru a nu declanșa un „masacru sângeros” în Rusia – decizia fiind luată după o discuție cu președintele Lukașenko.

Mai mult, pe g4media

Comentarii