Cum era alintat Cristian Mungiu în copilărie: „Măturiță” sau „Kiki”

miercuri, 27 aprilie 2022, 12:51
1 MIN
 Cum era alintat Cristian Mungiu în copilărie: „Măturiță” sau „Kiki”

Cristian Mungiu împlinește astăzi, 27 aprilie 2022, vârsta de 54 de ani. Ziarul de Iași vă aduce în atenție un text mai vechi, din 2007, semnat de Claudia Craiu, dedicat regizorului.

Un tinar dulce, cu un bun simt extraordinar, linistit, partial introvertit, un licean prea serios pentru virsta lui, un om care iubeste atit de mult animalele incit a devenit vegetarian, un impaciuitor, un sentimental, un sensibil. Asa il descriu "actorii" care il cunosc pe Cristian Mungiu. Nimeni nu si-ar fi inchipuit ca "Maturita" sau "Kiki", asa cum il alinta familia, ar putea deveni primul roman care a adus tarii sale premiul Palme d'Or, cea mai importanta distinctie cinematografica obtinuta vreodata de Romania.

Oamenii mari au stirnit mereu invidia si curiozitatea celor din jur. Oare cum a crescut, ce a mincat, cum gindeste, ce fel de prieteni are, ce-i place sa faca, de ce, cind, cum? O astfel de performanta este atit de greu de obtinut, incit se crede ca persoana care reuseste trebuie sa fie cu totul iesita din comun.

Nu este si cazul lui Cristian Mungiu. Cunoscutii spun ca nu a facut parte din tagma artistilor neintelesi, pierduti in visare, filozofind zi si noapte, cautind muze in colturile intunecoase ale orasului. Dimpotriva, este un om echilibrat, care si-a gasit linistea, inspiratia chiar in curtea casei sale, un cadru pe care incearca sa il pastreze intact, ca in perioada copilariei.

Citiți AICI textul integral semnat de Claudia Craiu.

Comentarii