Cum încearcă să recruteze Rusia tineri români prin Centrul Rus pentru Cultură din București

miercuri, 22 februarie 2023, 08:26
3 MIN
 Cum încearcă să recruteze Rusia tineri români prin Centrul Rus pentru Cultură din București

România a anunțat ieri că a decis să suspende activitatea Centrului Rus pentru Cultură și Știință din România. Informația i-a fost livrată personal ambasadorului Rusiei la București, Valery Kusmin, tot ieri, de către secretarul de stat din MAE, Iulian Fota, “din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu”. 

Care sunt motivele ascunse ale închiderii Centrului Cultural Rus de la București? Probabil n-o s-o aflăm niciodată. Pentru că este foarte posibil să aibă legătură cu acțiuni care țin de serviciile de spionaj. Cert este că în ultima perioadă, Rusia, prin Centrul Rus de la București, și-a intensificat acțiunile care ar putea avea legătură cu încercările de recrutare ale unor români. Motivele oficiale ale închiderii Centrului Rus? Ni le-a transmis Ministerul român al Afacerilor Externe, printr-un comunicat de presă: ”Ambasadorului rus i-au fost reamintite situațiile repetate în care Centrul s-a angajat deliberat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității și a adevărului istoric la nivelul opiniei publice românești. Aceste derapaje s-au intensificat și au dobândit accente noi, de o gravitate deosebită, în ultima perioadă, după declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Prin acțiunile derulate, Centrul s-a îndepărtat iremediabil de obiectivele firești de consolidare a legăturilor culturale și s-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă, dezinformare și disculpare a crimelor de război ale Federației Ruse din Ucraina”.

Trebuie precizat aici că Ministerul Afacerilor Externe (în România și oriunde în lumea civilizată) va folosi întotdeauna un limbaj diplomatic pentru a transmite o stare de fapt. Iar acest limbaj diplomatic vine adesea la pachet cu o anume subtilitate și abilitate de a nu spune chiar tuturor lucrurilor pe nume.  Digi24 a studiat cu atenție activitatea din ultima perioadă a Centrului Rus de la București. Instituție care, în treacăt fie spus, are o denumire puțin diferită în comunicările oficiale. Statul român îl numește Centrul Rus pentru Cultură și Știință din România (click aici pentru comunicatul MAE). Iar rușii îl numesc Centru Rus pentru Știință și Cultură din România. 

Pe pagina de internet a Centrului Rus, care poate fi accesată de aici, nu e mare lucru. Sunt doar câteva oportunități pentru cetățenii români de a învăța limba rusă (adulți și copii), cursuri de dans, teatru, pian, flaut și canto pentru copii, respectiv burse pentru studenți în Rusia. 

“Hai la Moscova!” 

Principala activitate la vedere a Centrului Rus la București este pe pagina de Facebook a instituției din bulevardul Lascăr Catargiu nr. 50, care ar putea fi bănuită că ar fi o stație a serviciilor secrete rusești.

O bună parte a postărilor de pe această pagină de facebook fac referire la oferirea de burse gratuite pentru tinerii români la universități din Rusia (Moscova și Sankt Petersburg). De asemenea, tinerii români sunt invitați să-și petreacă vara în Rusia, tot cu burse gratuite la universități de vară. “Doriți să vă petreceți vacanța de vară într-un mod distractiv și util? Doriți să trăiți într-unul dintre cele mai confortabile orașe din lume? Să vă plimbați prin locuri frumoase, să vizitați teatre celebre? Să învățați o nouă limbă străină? Să faceți fotografii frumoase pentru Instagram în loc să vă uitați la ale altora? Atunci, profitați de șansă până pe 20 februarie. Urmați cursuri gratuite de limba rusă la Moscova în această vară! Cursurile se vor desfășura în perioada iunie-septembrie 2023. Durata cursurilor variază între o săptămână, 1 și 5 luni”, se afirmă într-un astfel de anunț. Un alt anunț, mai recent, spune că “termenul limită de depunere a cererilor de formare în cadrul bursei de studiu în Federația Rusă s-a prelungit. Acum puteți aplica până pe 20 martie 2023”. 

Integral, pe digi24

Comentarii